Турция е поискала от България съдействие за проверка на 14 организации, за които има съмнения, че работят привърженици на Фетуллах Гюлен, или са привърженици на ФЕТО. Това стана ясно след срещата между вътрешните министри на двете страни - Валентин Радев и Сюлейман Сойлу, съобщава БНР.

"Хора, които намират убежище у нас, ако те са с нещо, което те считат, че примерно са гюленисти, както той каза, или така нататък, аз му казах не директно да, има си процедури, България ще го направи, стига с това да е съгласно нашето законодателство, но те ни казаха, че в България работят 14 търговски представителства и училища", заяви вътрешният министър Валентин Радев след срещата с турския му колега Сюлейман Сойлу.

Двамата министри разговаряха в Одрин, където, в рамките на Българското европредседателство, се проведе конференция на тема "Гранична сигурност и сътрудничество". В нея участваха вътрешните министри на България и Турция - Валентин Радев и Сюлейман Сойлу, председателството на Европейската комисия в Анкара, българският посланик там Надежда Нейнски и ръководни служители на ФРОНТЕКС.

Сигурността на границата и мигрантската вълна бяха темите, на които акцентира турският външен министър Сюлейман Сойлу. Той постави и въпросите за отпадане на визовите режими за турските граждани и подобряването на комуникацията с Европа.

По думите му, няма малки и големи държави, а стратегически и Турция държи равнопоставено партньорство. Сойлу посочи, че  външната европейска граница се пази надеждно и допълни:

"Ако Турция не се справи със своите отговорности по опазване на границата, вярвайте ми, че всички от Африка и Средния изток ще бъдат при вас. Турция прави огромни усилия, товарът на Европа не е толкова тежък, колкото нашият".

Министър Валентин Радев, като представител на Българското европейско председателство, похвали турските си колеги, сподели и желанието на българската страна да направи успешен диалога между Турция и ЕС.

Валентин Радев посочи, че на този фон стоим много добре, благодарение на личния контакт на двамата лидери на България и Турция, на дипломацията и на работата на граничните полицаи на двете страни. Искаме да направим добра проводимост, има нужда eвропейските държави да чуват по-подробно, дори на експертно ниво какво се случва в нашите държави. Същото трябва да правим и през нас за Турция, защото няма кой да го каже по-добре от добрите съседи, заяви категорично вътрешният министър.

Днешната конференция даде много добра възможност да се покаже и то пред ЕС сътрудничеството между страна кандидат и страна -член на ЕС, да се изговорят много от нещата, които са важни и за едната и за другата страна. Бяха показани добри практики, говореше се много и за проблеми, допълни посланик Надежда Нейнски.

По думите й тази проводимост на информация е изключително важна особено за такъв сложен регион, какъвто са Балканите. Външната граница на ЕС по разбираеми причини е обект на изключително голям интерес от страна на ЕС и темата за миграционния натиск продължава да бъде в топ дневния ред на Европа, посочи посланикът на България в Анкара.

Главен комисар Светлан Кичиков уточни, че миграционният натиск към момента е почти нулев - на седмица между 50 и 70 са опитите за проникване на българска територия. От началото на годината задържаните са около 700 души. Това се дължи както на засиленото присъствие на турски части по българската граница, така и на изцяло изграденото през миналата година възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница, както и пътищата до него. Възстановени са и всички изградени системи за наблюдение по самата граница, предстои финалният етап на доизграждане им на участъци, където това не е направено, допълни директорът на ГД "Гранична полиция".