Митинг пред сградата на парламента събра туроператори, туристически агенти и екскурзоводи от обединение "Бъдеще за туризма". Исканията са за по-голяма финансова подкрепа от страна на правителството. Това не е протест, подчертаха от бранша, а начин да заявят готовност да отстояват исканията си.

А те настояват за равноправие и грантове за всички в ЕС, за ясен ангажимент за финансова помощ, за туризмъм без задължително изискване за PCR тестове.

"SOS туризъм! Искаме да работим!", казват те и очакват обещаната програма за спасение на сектора.

Според Емил Абазов отпусканата финансова помощ се равнява на 5000 лв. за туроператор, което е крайно недостатъчно, предаде БНТ.

Поставен бе въпросът и за 14-дневната карантина след пътуване в Турция.

Яна Хитова попита защо Румъния е премахнала тази карантина, а България все още не.

Целта на туроператорите е осигуряване на ликвидност на фирмите, задържане на техните служители на работа и рестарт на сектора.

"Важно е да видим хоризонт за работата си", подчерта Евгения Димова.

След митинга в Министерството на туризма ще бъде входирано писмо, в което туроператорите ще формулират исканията и очакваната реакция от страна на институциите.

Вчера министър-председателят обеща 10 млн. лева директна ликвидна помощ за фирмите от туристическия бранш, а министърът на туризма увери, че помощта ще стигне до фирмите веднага, след като бъде одобрена от Европейската комисия.

"За което благодарим! Като първа стъпка в посоката, която е необходима, за да бъдат спасени от фалити хиляди търговски дружества, туристически агенти и туроператори", каза Байко Байков - управител на един от големите туроператори у нас:

"Но считаме, че тази подкрепа в момента е твърде малка, за да се предотврати това, и даваме знак, че ние приемаме действителна и в същото време настояваме тази помощ да бъде адекватна и такава, каквато е в другите европейски страни, които са по същия начин ощетени като пътувания".

По думите на Валентина Николова, управител на туристическа агенция, тези 10 млн. лева са за около 4000 лицензирани агенции и де факто, ако се раздели тази сума, се получава около 2500 лв, които са крайно недостатъчни да им помогнат.

"Ние екскурзоводите имаме още по-сериозно основание да сме неудовлетворени, защото обещанията идват и се прехвърля топката между министерството на туризма и министерството на социалната политика. И от двете места нямаме абсолютно нищо конкретно", каза пред БНТ Ина Тонина, Асоциация на екскурзоводите в България.

До края на седмицата секторът очаква критериите и сроковете за разпределяне на финансовата помощ. Те остават в протестна готовност, ако бъдат забравени и не получат реално средства.