Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяваме да дадем отпор на безотговорния популизъм, заяви от председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация при откриването на новия парламентарен сезон.

"Желаещите да ни сменят във властта видимо нервничат и стават все по-безпардонни, което плаши и отблъсква хората. Те се стремят да убият ускорението, което набрахме по време на Председателството. Колкото по-яростни и крайни са опонентите ни, толкова по-трудно те намират път към хората. При откриването на тази парламентарна сесия за пореден път заявяваме волята си да следваме законодателните приоритети на управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за пълния й четиригодишен мандат. Наясно сме, че колкото по-дълго управляваме, толкова повече отговорности поемаме. Но също така знаем, че именно заради постоянството ни да изпълняваме обещаното и да приемаме нови предизвикателства, продължаваме да получаваме обществено доверие и подкрепа. Това ще проличи отново на предстоящите догодина избори за Европейски парламент и за местни органи на властта", добави Цветанов, цитиран от "Фокус".

По думите му и най-големите критици няма как да не съзнават, че постигнатото днес е било желание за българските управници десетилетия назад.

Той подчерта, че Есенната парламентарна сесия се открива при "подчертано добра ситуираност" на страната ни на европейската политическа сцена и при наличието на благоприятни предпоставки за сътрудничество между страните от региона на Западните Балкани.

"Успешното ни Председателство на Съвета на ЕС едва ли остави съмнение у някого, че България все по-добре се справя с това да заявява и отстоява интересите си, да организира и посредничи в ключово важни за ЕС инициативи и събития. Хората видяха от непосредствена близост, че Европа се интересува от нас, наблюдава ни, чува ни и ни оценява. Увереността ни, че сме ценени и подкрепяни тревожи политическите ни опоненти, които не се поколебаха да противопоставят европейските на вътрешните ни проблеми. Правят се внушения, че успехите на Председателството по никакъв начин не помагат на страната ни", каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

"И докато отношенията ни с Македония достигат нови хоризонти, лявата опозиция "произвежда" единствено подозрения и съмнения. Не стихват напъните отляво да се лансират новини и събития в ущърб на управляващите, при което политическият тон на говорене отдавна е преминал границите на приличието. Отправят се критики и към коалиционния формат на управлението ни. Патосът тук идва от потребността на опозицията да формулира и отстоява общонационални каузи, което все по-трудно й се отдава. Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяваме да дадем отпор на безотговорния популизъм", допълни Цветанов.

"Какви са законодателните ни приоритети за предстоящата сесия на парламента? ПГ на ГЕРБ е убедена, че законотворческият процес не трябва да бъде "заложник" на произволни политически тълкувания и оценки. Защото много остро стои въпросът за общественото доверие към работата ни. Вярваме, че трудът ни ще бъде оценен по достойнство тогава, когато приемаме закони с впечатляващи мнозинства и когато търсим обществен консенсус по тях. Не се притесняваме, че ще се обезличим, ако постигаме съгласие с колегите си от опозицията по важни за България решения. Убедени сме, че силните партии стават още по-силни когато работят в среда на политическа коректност", коментира Цветанов.

Той посочи, че законодателната програма на ГЕРБ за реформата на съдебната система ще следва плана към Актуализираната стратегия и препоръките в докладите по Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК.

"В тази връзка благоприятно обстоятелство са вече направените изменения в трите основни процесуални кодекса - НПК, ГПК и АПК. Стремим се да развием електронното правосъдие, електронното съобщаване и призоваване; да утвърдим съдийското самоуправление, включително чрез публичност, прозрачност и конкурси в съдебната система; да прилагаме актуализирана съдебна карта, която да преодолее регионалните диспропорции в разпределението на делата и неравномерната натовареност на съдиите", изтъкна още Цветанов.

И посочи, че измененията в НК и в Закона за борба с домашното насилие ще надградят защитата на личните права на жените и децата.

"По отношение на бюджета и финансите предлагаме годишни промени в данъчното законодателство. В Закона за корпоративното подоходно облагане се въвежда европейска директива, свързана с две мерки-ограничаване приспадането на лихви и въвеждане на режим за контролирани чуждестранни дружества. Чрез поправките в Закона за данъците върху доходите на физическите лица намалява административната тежест и се усъвършенстват данъчните облекчения за деца, за деца с увреждания и за млади семейства. Всички декларации и справки ще се подават само по електронен път. В Данъчно осигурителния процесуален кодекс се подобрява фискалният контрол върху движението на стоки с висок фискален риск чрез въвеждане на уникален идентификационен номер за данни свързани с превоза на стоките", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той подчерта, че партията гледа на държавния бюджет като на основен фактор за стабилността в страната. И посочи, че отговорно ще бъде обсъден проектът на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г. и Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. като мотиви към него.

"Параметрите на бюджетната рамка ще бъдат съобразени с фискалните правила по Закона за публичните финанси. Запазват се определените в средносрочната бюджетна прогноза цели за продължаване на фискалната консолидация - 0,5 на сто от БВП за 2019 г., достигане до балансирана бюджетна позиция през 2020 г. и запазването й през 2021 г.", уточни Цветан Цветанов.

След него декларация от името на БСП изчете лидерът й Корнелия Нинова, която заяви, че само 20 от нейните депутати остават в парламента, останалите отиват при хората. Тя отново призова за оставка на правителството и предсрочни избори.

От "Обединени патриоти" пък заявиха, че няма да излизат с декларация.

"Имаме приоритети за новия политически сезон, ще ги кажем като му дойде времето", обясни лаконично депутатът Валентин Касабов.

ГЕРБ има последния шанс да поеме политическата отговорност за провала на своята политика и да предложи адекватни решения, заяви обаче в декларация от името на ДПС лидерът й Мустафа Карадайъ.

"Смяна на министрите - какво от това? Промяна на формулата - какво от това? Предсрочни избори - и какво от това? По-важният въпрос за нас от ДПС е какво да се прави след това. Как и по какъв начин да се възстановим демократичните механизми на управление и как да се изгради отново авторитетът на държавността. Как да се възстанови нормалността? Как да започнем отново диалога с гражданите? Това са проблемите - за реанимиране на държавността, което е основна тема на настоящия парламентарен сезон", изтъкна той.

Трябва да се поздравим не само с новата сесия, а и с началото на предизборната кампания, заяви пък в декларация от името на "Воля" лидерът й и зам.-председател на НС Веселин Марешки. По думите му политиците отново се опитват да излъжат избирателите.

"Дела трябват, не думи", каза още бизнесменът.