Стилът на президента е да се налага вето, това ще е 12-о вето, за да има дебат и да се търси поредната конфронтация и заблуждение в публичното пространство, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия Цветан Цветанов в коментар на ветото на държавния глава за промените в Наказателния кодекс, в преходните разпоредби, на който се променя и НПК.

Направили сме промени в Наказателно-процесуалния кодекс заради директива на ЕС, която е задължителна за всички държави-членки, след терористичните актове в Париж и във връзка със задържането на терористи и да се ограничи възможността за уведомяване на техни близки, за да не се възпрепятства разследването, когато касае терористичен акт или тежката организирана престъпност.

Цветанов уточни, че не е запознат с мотивите на президента. България беше в предпоставка за започване на наказателна процедура, допълни той. Но бе категоричен, че парламентът предприе най-либералната форма. Това задържане не ограничава по никакъв начин възможността за адвокат. Говорим само за обкръжението и близките на задържаното лице. И то не, за да се ограничи защитата му, а за да не се осуети разследването. Тази мярка ще заработи само и единствено по изключение, когато става въпрос за терористични актове и организирана престъпност. Всяка друга теза може да бъде манипулативно поднесена на хората, допълни шефът на ПГ на ГЕРБ.

Ако едно лице е извършило тежко престъпление с предпоставка да може да се заличат доказателства и предупреждаване на участниците в терористичен акт, прокурорът може да поиска да не се уведомяват близките му. То подлежи и на съдебна санкция, ако се прецени, че има превишаване на права, обясни шефът на вътрешната комисия. С този либерален подход лицето си получава адвокатската защита и никога не е говорено за ограничаване на това му право, допълни Цветанов.

Ще информираме президента, министърът на правосъдието също ще предприеме действия за запознаването на президента с мотивите на Министерския съвет за внасянето на този законопроект.

Снимка: Булфото

БСП ще подкрепи президентското вето върху текстове от Наказателния кодекс, коментира пред журналисти в парламента Крум Зарков. Днес Румен Радев върна за ново обсъждане от депутатите разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с които се променят норми в Наказателно-процесуалният кодекс.

По думите на представителя на левицата, ветото на президента по отношение на изключение на общоприетия принцип - когато някой е арестуван, има право да уведоми трето лице - е напълно основателно. БСП предложи между първо и второ четене този текст да отпадне, ние му се противопоставихме още тук, припомни Зарков. Той поиска управляващите, които "останаха глухи към всички предупреждения, включително и от експертната общност", да не се оправдават с европейски директиви. Директивата, която е в основа на този текст, ясно определя при какви престъпления - тежки, престъпни групи, тероризъм - може да бъде използвано такова изключение, разясни Крум Зарков. В българския закон това нещо го няма и много правилно президентът го връща за обратно обсъждане, категоричен е депутатът.