Ахмед Доган казва, че страната ни не се нуждае от предсрочни избори, а що се касае до идеята му за програмен кабинет - имаме парламентарно мнозинство - така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира новата новогодишна реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в която той предлага програмно правителство без предсрочен вот.

"Това, което казва Ахмед Доган, загрижен за всичко, което се случва както в Европа, така и в света - всяка държава трябва да бъде максимално концентрирана върху усилията и политиките, които трябва да прави, за да има стабилност. Що се касае за програмен кабинет, имаме парламентарно мнозинство. В немалка част за законопроекти, които не са част от управленската програма и не са в коалиционното споразумение, ние получава парламентарна подкрепа и от опозицията. Това показва действително национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, независимо, че са в опозиция на днешния парламент", каза Цветанов, цитиран от "Фокус".

Мнозинството има съответната обществена подкрепа и смятам, че евроизборите могат да бъдат един атестат за тези думи на Ахмед Доган. 

"Убеден съм, че ПП ГЕРБ ще има добър изборен резултат, защото съм убеден, че демократично мислещите български граждани осъзнават необходимостта да бъдем част от силна и обединена Европа. България над 10 години сме членове в ЕС, ние успяхме да се възползваме от европейската солидарност, да повишим капацитета, но също така и да създадем по-добри условия за живот", каза още Цветанов.

По думите му ЕС няма алтернатива.

"За нас да сме част от силното европейско семейство на ЕНП е гаранция за успеха на Европа и за успеха на България", каза още Цветанов.

На въпрос дали партиите са готови да преминат теста и да надмогнат партийното си его, Цветанов заяви, че по гласувания в парламента по много от темите се е постигал национален консенсус.

При важни гладусувания в Народното събрание колегите от ДПС се държат по-отговорно, отколкото тези от БСП, каза още лидерът на парламентарната група на ГЕРБ. Той подчерта, че БСП не се съобразява с ПЕС - нещо, което се надявал Сергей Станишев да оправи, за разлика от ГЕРБ, които следват линията на своето европейско политическо семейство ЕНП, и на ДПС, които са част от либералите АЛДЕ, цитира го "24 часа".