Не водя битки с никого и не разглеждам президента Румен Радев, като политически опонент. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на управляващата партия Цветан Цветанов в предаването "Лице в лице" на bTV. Той допълни, че очаква скоро държавният глава да се разграничи от БСП.

Радев ще се разграничи от БСП

"БСП трябва да се притесняват, защото те трябва да разглеждат президента Радев, като политически опонент. Ще дойде момент, в който той ще се разграничи от тях, той ще забрави много бързо за тези, които го номинираха и избраха. Към настоящия момент са координирани действията между лидера на БСП Корнелия Нинова, БСП и президента Румен Радев. Президентът показа много пъти, че е президент на БСП, а не на българските граждани", каза Цветанов.

"Президентът Румен Радев има страхове да влезе в българския парламент, защото в рамките на близо две години той не е направил нито едно обръщение парламентарната трибуна. Всички останали президенти, по два-три пъти на година правят съответните обръщения към парламентарните групи", изтъкна Цветанов.

Той определи като популизъм твърдението на лидера на социалистите, че е следена от униформени.

"Нека имаме уважение към българската полиция. Съвсем нормално е да има присъствие на органи на реда в близост при големи събития", каза Цветанов по повод изявлението на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че полицаи я пазели по време на срещите й в Ямболско.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ заяви, че има надежда до края на следващата година България да влезе в Шенген по въздух.

"Държавата полага максимални усилия на всякакви политически форуми, свързани с институции, които имат пряко отношение към изпълнението на ангажимента ни за покриване на критериите за Шенген. Има надежда до края на мандата на Европейската комисия България да се присъедини към Шенген по въздух", каза още Цветанов.

Какво става в коалицията

"С Обединени патриоти и с народни представители от други парламентарни групи подкрепяме законодателство, което е и в интерес на обществото и държавата. Що се касае до управленската програма - нямаме никакво разминаване с колегите от Обединени патриоти, гласуваме заедно с тях", коментира Цветанов.

Той отбеляза, че няма плаващи мнозинства в Народното събрание, а за подкрепата от ДПС за определени закони Цветанов даде за пример с ратификацията на Споразумението между ЕС за Турция за интеграция на бежанците. Отпуснати са 3 млрд. евро, от които ЕС дава 2 млрд. евро, а останалите държави-членки трябва да разпределят солидарно 1 млрд., делът на България е 3 млн. евро.

"Днес ОП бяха против, БСП бяха също против, което е много странно, защото това е една отчетност за това какво сме получили от ЕС и какво прави българското правителство, за да се охранява външната граница", каза Цветанов и допълни, че не знае какъв е аргументът за отказ на двете партии", каза лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Законът бил еднакъв и за ...Горанов

Цветанов заяви, че няма притеснения относно имотната проверка от прокуратурата на финансовия министър Владислав Горанов. В "Шоуто на Слави" на bTV Сотир Цацаров трябваше да отговори на зрителски въпрос - получавал ли е сигнал, че от 2012 г. Горанов живее без да плаща в апартамент, предоставен от бизнесмен.

"Чест прави, че българските институции, независимо кой каква позиция заема в държавата, работят и правят проверки. Законът е еднакъв за всички", каза Цветанов във връзка с проверката за Владислав Горанов.

"Апартаментът бил от кръстника и се оказа, че няма нищо общо с Домусчиеви. Проверка има. Не се притеснявам от това. Аз съм минал по този път няколко пъти за един и същи период. Политиците са изложени винаги на фокуса на обществения интерес. И нека да се докаже, че няма защитеност за нито един, независимо от поста му", подчерта Цветанов.