Насрочена е среща с парламентарната група на Веселин Марешки за сряда от 11 часа, за да се потвърди, че се следва стриктно управленската програма и да се отчете постигнатото до момента. Това обяви пред bTV председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни, че в парламента се уважават всички парламентарно представени партии.

След като вчера от "Воля" обявиха, че напускат парламента, днес техни депутати влязоха в зала и осигуриха кворума на парламента.

Казаха, че ще осигуряват кворум само за теми, които смятат за важни и поискаха среща с ГЕРБ, каза Цветанов.

За данъците на мюфтийството

"Направено е предложение мюфтийството да си погаси задълженията с лихвите до 10 години", обясни Цветан Цветанов.

Това ще позволи да се отпусне субсидията и имамите да си вземат заплатите, които не са си получавали от два месеца, добави той.

Всичко това предстои да се приеме, но се прави с цел да се ограничи финансиране отвън, повтори още заместник-председател на ГЕРБ.

Това се прави в много европейски държави. Цветанов бе категоричен, че темата за вероизповеданията не трябва да се политизира.

Относно новите изтребители

Преди лятната ваканция се надявам парламентът да ратифицира договора за придобиването на F-16. До средата на юни се надявам преговорите да приключат, каза още той.

 

За призива на ЕНП за обединение с десните за евроизборите

Разчитам посланието на Жозеф Дол като призив да се ограничи разпиляването на гласове от ЕНП, допълни Цветанов по повод призива на лидера на европейската десница ГЕРБ, СДС, ДСБ и ДБГ да се явят на евроизборите заедно.

По принцип участваме самостоятелно на избори, но на първите европейски сме включвали човек от партията на Мозер, подкрепяли сме и Димитър Абаджиев, който беше от ДСБ, напомни Цветанов. И допълни: "Винаги сме отваряли и възможността за гражданска квота."

Цветанов обобщи, че ГЕРБ е партията, която защитава ценностите на ЕНП и която е изпълнила ангажимента от ранните години на демокрацията да се отворят досиетата, а също е и партията, благодарение на която в училище ще се изучава комунистическият режим, за да знаят и младите какво е правено тогава.

От СДС вече обявиха, че са готови да преговарят с ГЕРБ за общо участие на евроизборите.