Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че липсата на президентски указ за освобождаване от поста на главния секретар на МВР Младен Маринов, номиниран за министър на вътрешните работи, се дължи на технически проблем, а не на търсенето на политическа конфронтация. Заместник-председателят на ГЕРБ коментира това пред журналисти в Пловдив, цитиран в съобщение от партията.

"Срокът беше доста кратък, а президентът имаше пътуване в чужбина и вероятно това не му е позволило да подпише документа. Вярвам, че всичко е въпрос на време и в сряда ще можем да гласуваме новите министри в Народното събрание", посочи Цветанов.

Същевременно президентът Радев обясни неподписването на указа с липсата на съгласуване, както изисква законът.

Цветанов съобщи, че в момента се обсъждат "едно-две конкретни имена за кандидати" за министър на транспорта. "Кой ще е новият кандидат за министър на транспорта предстои да обсъдим с коалиционните си партньори на политически съвет в понеделник. Важно е да чуем тяхното мнение. Не е коректно да коментирам каквото и да е предварително", е отбелязал Цветанов. По думите му новият кандидат трябва да има добра професионална биография и експертен потенциал.

Вече номинираният за поста Александър Манолев отказа да стане министър.

За нас е изключително важно, че днес държавата е стабилна, очертава се висок икономически растеж от около 4 процента, което дава възможност при разчетите за републиканския бюджет за 2019 година да се предвидят средства за 10-процентово увеличение на възнагражденията в администрацията и 20 на сто увеличение в сферата на образованието, изтъкна на срещата с елита на ГЕРБ в Пловдив и областта Цветанов. Това, според него, ще задържи квалифицираните експерти.