Несъгласие с гласовете, в това число и от представители на “Обединени патриоти”, за връщане на смъртното наказание след убийството на Виктория Маринова, изрази пред bTV зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В ЕС няма смъртно наказание. Не съм съгласен с тези предложения. Към настоящия момент Наказателният кодекс дава много високо наказание – доживотен затвор без право на замяна. Имаме подобни присъди по разследването “Килърите”.”, обясни Цветанов.

В последните дни евродепутатът от “Обединени патриоти” и зам.-шеф на ВМРО Ангел Джамбазки обяви, че извършителят на убийството трябва да бъде обесен – това бе и конкретният повод за въпроса към Цветанов. Той отхвърли и опцията за рокади в МВР, както поиска съпредседателят на “Обединени патриоти” и лидер на “Атака” Волен Сидеров. Последният настоява човек от “Атака” да поеме министерския пост в силовия сектор.

“Не се разглежда такъв вариант, а и няма подкрепа от останалите партии в “Обединени патриоти”, заяви Цветанов.

Попитан дали е опция бившият вече координатор на “Атака” Светлозар Лазаров да стане главен секретар на МВР, зам.-шефът на ГЕРБ обяви, че не само няма такава опция, а и “системата на МВР и обществото нямат доверие към Светлозар Лазаров”. Причината – кариерата му в МВР преди години.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ отрече обвиненията на Кирил Добрев от БСП, че се изявявал като прокурор, раздавайки присъди в интервюта. По думите на Цветанов политици от левицата, например Елена Йончева, си изпускат нервите. Партийният заместник на Бойко Борисов отрече и ГЕРБ да работи с вътрешнопартийната опозиция в БСП срещу Корнелия Нинова. По думите му опозицията е "креслива", но няма алтернативи на управленските политики.

ГЕРБ има своя лидер и близо 100 000 членове, които дават безрезервното си доверие на лидера си Бойко Борисов. В БСП имат вътрешни проблеми с лидера си, но да обвиняват ГЕРБ за това е несериозно.”, заяви Цветанов.

По думите му всички говорят за решението на Министерския съвет да отпусне 43 млн. лв. за т.нар. “дупка” във Варна, собственик на която е бизнесмена и опозиционер в БСП Георги Гергов, но никой не пита как Гергов е придобил имота и кой е бил на власт тогава.

За решението и искането на Бойко Борисов “Джи Пи Груп” да бъде оттеглена от обществени поръчки Цветанов обяви, че историята с компанията била част от “хибридната война срещу институциите”, а страната ни е изключително прозрачна и това е и оценката, която от ОЛАФ (европейската служба за борба с измамите с европейски средства – б.р.) споделяли на срещи.