Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи полемиката с лидера на БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев. Той обяви, че поводът за днешния брифинг на ГЕРБ е "изключително недържавническата позиция на БСП" и "неадекватното поведение и позиция на президента Румен Радев за пакета "Мобилност".

Темата за пакта "Мобилност", наричан още по името на френския президент Макрон, не е партийна, посочи Цветанов.

Радев е имал три срещи с Макрон, посочи той. Президентът постави ли темата за транспорта, пита той.

Не е нормално два дни преди гледането на всички тези пакети за мобилността президентът да казва, че държавата ни се е провалила, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.

Искам да попитам дали в Евксиноград пред президента Макрон г-н Радев е поставил въпроса и е защитавал националните интереси. Всички български евродепутати ще подкрепят протеста на превозвачите, обобщи Цветанов, като подчерта, че той не се приема като протест на една или друга партия.

"Това не е нормално за генерал, който е участник в много процеси, и се предполага, че ще има смелост и раздаване за всяка битка, и ще може да обедини всички", заяви той.

Той попита кого точно за помощ ще търси от ПЕС Корнелия Нинова, чуди се Цветанов, като припомни изказване на депутати от левицата, че социалистите няма да искат президента на европейските социалисти да е в листата за евровота. Отново личните противоречия в една партия, които се прехвърлят на национално ниво, искат да създават проблеми за всички, заключи зам.-шефът на ГЕРБ.

"Трябва като българи да се обединим, независимо кой от кое семейство е, дори и опозиция и управляващи трябва да бъдат ръка за ръка, когато се защитават национални интереси, а не да се търси разделение на нацията", обяви Цветан Цветанов. "Евродепутати и депутати от българския парламент ще бъдат пред ЕП, заедно с министър Желязков и превозвачите", изтъкна той. "Протестът на превозвачите ни не е тема на партиите и политическите семейства, а е националната тема на България", каза още Цветанов.

Над 600 представители на фирми от българския транспортен бранш ще протестират в четвъртък в Брюксел.

ГЕРБ ще подкрепи проекторешението на Министерския съвет за нов боен самолет. Това стана известно от думите на ген.Константин Попов. Попов уточни, че отклонението в предложението ще е само в посока намаляване на цената и сроковете.

Нищо от процедурата не е изпуснато, няма отклонение, подчерта Попов. "F-16 е един прекрасен самолет. И ако вземем решение, че това е нашият избор, ратифицираме съответния договор със САЩ, България ще има най-модерния, най-боеспособния самолет в източната част на Европа", отбеляза той.