Президентът за пореден път доказа, че той е разединител, а не е обединител на нацията, каквато е функцията му според българската Конституция. Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов във връзка с вчерашното обръщение на президента Румен Радев към нацията по повод 10 ноември, в което той атакува за пореден път управляващите.

"За всички е ясно, че той е президент на БСП. За всички е ясно, че има координирани действия между БСП, Корнелия Нинова и Румен Радев. Това обаче не помага за решаване на проблемите на българските граждани", каза още Цветанов, цитиран от bTV.

Според него разделението на властите е силата на демокрацията и между тях трябва да има институционално уважение и възможност за съвместна работа.

"Трябва да отговорим дали днес президентът изпълнява функциите си като обединител на нацията и като човек, който трябва да се съобразява с парламентаризма. Дали му харесва парламентът или не, дали му харесват депутатите или не, дали на нас ни харесва или не - разделението на властите е силата на демокрацията и трябва да имаме уважение", коментира Цветанов.

Много е тревожно за институцията, че президентът влезе в този тон на поведение - да отрича всичко, да търси агресивният подход, каза още Цветанов, цитиран и от "Фокус".

Категорични сме, че президентската кампания и усвоените средства по никакъв начин не дават право на президента да говори за морал и прозрачност, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ.

Демокрацията не е в опасност, заяви по-рано по БНТ Цветанов в отговор на констатацията на държавния глава, че основите на българската демокрация са критично застрашени.

Зам.-председателят на ГЕРБ говори пред журналисти след научната конференция "Проекции на комунистическия тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 г.". На форума Цветанов отбеляза, че с идването на ГЕРБ и Бойко Борисов на власт дефицитът на политическа воля е бил заличен и през 2010 г. над 1 млн. архивни единици от архива на бившата ДС са предадени на Комисията по досиетата. Цветанов изтъкна също така ролята на ГЕРБ и за включването на периода на тоталитаризма в учебния материал - за 10-и клас.