Никой не е съдействал дъщеря ми да започне работа в Световната банка, заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос съдействала ли е Кристалина Георгиева за това дъщеря му да започне работа там.

Подобно твърдение се появи в медийна публикация преди дни. В нея се твърди, че след като най-голямата от трите щерки на Цветанов - Гергана, е станала бакалавър в университета University of Bath в Югозападна Англия, почти веднага е била назначена в Световната банка, където близката до ГЕРБ Георгиева е на ръководен пост.

"Когато завърши, дъщеря ми кандидатства на 4 места. Прие мястото в Световната банка от двете предложения за работа, които има. Не смятам, че това е нещо, за което микрофоните трябва да бъдат свалени. Благодаря, че ми задавате този въпрос, защото не искам да въвличам децата и семейството си в излишни спекулации. Дъщеря ми е кандидатствала за работа, както всички деца, които завършват", изтъкна той и уточни, че в Световната банка работят над 100 българи.

Бившият еврокомисар Кристалина Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017 година, след като напусна ЕК, за да се кандидатира за генерален секретар на ООН. След като не беше избрана на поста обаче, тя подаде оставка от ЕК и се върна в Световната банка, където работеше и преди години.