В момента народните представители, МВР и междуведомствената комисия за контрол на новия Фонд "Пътна безопасност" обсъждат възможността 50% от постъпилите във фонда средства да се насочват към общините. Това съобщи пред великотърновски медии председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Очаква се с промени в Закона за движение по пътищата да се регламентира възможността с тези средства местните власти да обезпечават своята политика за сигурност, контрол и превенция на пътнотранспортните произшествия. С промените в урбанизираните територии ще могат да бъдат поставени нови камери за контрол на скоростта. "Философията на Фонд "Пътна безопасност" е нарушителите да инвестират в подобряване на сигурността", коментира Цветанов. По думите му превенцията е това, на което управляващите наблягат. "Във Фонда постъпват 50% от събраните глоби за нарушения на пътните правила, като в момента средствата в него са около 60 милиона лева", информира той.

Във Велико Търново, където Цветанов проведе приемна за жители на региона, той коментира и настояването на кметове на кметства прагът за провеждане на избори за местен управленец да се смъкне на 100 жители, вместо 350, каквото е настоящото изискване. "Сегашният праг в Изборния кодекс от 350 човека е добър и осигурява оптимална работа в общините", уточни той.

"Търси се законова възможност за изготвянето на обективни критерии, по които местните власти да осигуряват бюджети за малките населени места", съобщи още Цветан Цветанов. Той отбеляза, че в момента някои общини не отпускат необходимите, дори и минимални средства за поддръжка в кметствата, поради което е нужен регламент.