Нямам никакви амбиции, нито бих искал да участвам в европейския вот. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Партията си постави за цел минимум 6-ма евродепутати на предстоящите избори. Участващите в листата ще бъдат избрани след номинационни събрания, но при всички случаи ще има и нови лица.

"Евроизборите са сериозен тест за цяла Европа. Трябва да има повече Европа в България и повече България в Европа. Това ще го направим от ГЕРБ с т.нар. граждански диалог "Европа в нашия дом", за да можем да покажем, че заедно европейските, националните и местните политики успяваме да променяме средата за живеене и всеки може да инвестира и да получи своята лична и професионална реализация. Образованието ще бъде един от акцентите ни в тази кампания", каза той.

Оценката гражданите ще могат да я направят на предстоящите избори - европейски и местни. Според него промяната в начина на живот през годините е осезаема. Той припомни и последния евродоклад за страната ни, който ни дава за пример.

За противопоставянето между президент и правителство Цветан Цветанов каза: "Всички конфликти и реплики в публичното пространство са свързани само с инициативата за подобно противопоставяне от президента. Ние нямаме абсолютно никакви такива изказвания. Никога не сме залагали на противопоставяне. ГЕРБ доказа, че правим кампанията лице в лице, държим да има диалог, ние сме тези, които можем да направим необходимия консенсус и да защитим националния интерес."

Той упрекна президента Радев, че не намира време да отиде в парламента. Цветанов смята, че държавният глава провокира разделение и омраза. Въпреки това призова за повече консенсус, както и да има интензивен политически дебат в европейския и българския парламент.

"Нека прагматизмът да заглуши популизма и политическите аргументи да вземат връх над заклинанията, които чуваме през последните няколко месеци от опозицията, БСП. Трябва да имаме повече каузи, върху които да се обединяваме", обясни още той.

Като такава кауза, около която се обединиха българските евродепутати и правителството, Цветанов посочи темата за мобилния пакет: "Това, което бихме настоявали като най-неотложното условие, е пакетът "Мобилност" да не влезе в ЕП в сегашния му мандат. Полагат се максимални усилия за това".

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на 8 изтребителя Ф-16 ще получи подкрепа в парламента.

"Това, кеото се предлага от работната група и беше прието от МС, смятам, че това е възможният най-оптимален вариант и нещо, с което страната ни би могла да се гордее след десетилетия. Това е инвестиция в сигурност. Окончателното решение е политическо, но е много важно да се направи прозрачана процедура. С анкетната комисия в НС успяхме да покажем на световната общественост, че страната ни не е такава, която може да взима решенията на тъмно. Решенията ги взимаме дълбоко осъзнати при спазването на прозрачна процедура.

При тази оферта няма никакви скрити разходи. На България няма да й се налага да придобива каквото и да било чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства".

Депутатът коментира и вчерашното откриване в Пловдив като Европейска столица на културата. По думите му това събитие ни кара да сме горди като българи. "Вчера видях едно истинско приятелство между министър Банов и кмета на Пловдив", каза той по повод изказването на пловдивския кмет, че не чувства подкрепата на министерството.

"Това е ключовото събитие, с което започна 2019 г. Смятам, че всичко, което се случва в Пловдив и цялата 2019 г., ще ни направи много по-силни и ще може да представи страната по най-добрия начин. Пловдив го заслужава, България го заслужава", завърши Цветанов.