Проблем има и не трябва да го замитаме под килима. Проблемът трябва да бъде решаван със системен подход. Успяхме да върнем над 22 хил. деца в образователната система за една година. Това е начинът тези хора да намерят своята професионална реализация, а не да се стига до там, че да извършват престъпления. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

30 г. има политика, която не води до реална интеграция на ромите. Това, което е заложено в сегашната управленска програма има възможност да направи нещо това е образованието. Подобни инциденти и подобно напрежение, което ескалира, води до невъзможност за изпълнение на тази програма. Срещнах се с наши представители на ГЕРБ и с кмета в Марица обсъждахме, че около 80% от децата в училищата са роми. След този инцидент около 20 до 30 деца не са се появили на училище, разказа Цветанов.

Единственото, което искам да помоля е политическите партии, които се изказват, да не обвиняват една политическа партия, призова шефът на депутатите от ГЕРБ.

Спомням си 2016 г., когато бяха президентските избори. Спомняте ли си едно село, където имаше мигранти? Прибра ги кметът на една община, няма да я споменавам. Двама от тях сега работят и имат уникално семейство. Работят в цех за преработване на дърва и трябва да ви кажа, че по никакъв начин не се чувстват по-различни, припомни той.

По-рано в студиото на Нова шефът на организация "Възраждане" Ачо Йорданов каза, че ако вицепремиерът Красимир Каракачанов не подаде оставка, ще излязат над 100 хил. роми да протестират пред Министерския съвет. Исканата оставка е заради острите думи на Каракачанов срещу циганите. Йорданов показа и снимка от преди година, на която Каракачанов се е снимал с група роми. Това ли са наглите цигани, попита той.

Цветанов коментира изказването му така: Това не решава проблема. Аз бих ги посъветвал да извадят добрите примери за роми, които са станали учители и лекари, а не да се противопоставяме и да създаваме хаос в държавата.

За новите изтребители

Това е възможно най-прозрачната процедура. Имаме работна група, доклад, решение на МС и ще се гласува в Народното събрание, за да направим така че цената, която в момента е предложена може да бъде намалена. Всичко, което беше направено като процедура доведе до вземането на едно добро политическо решение, коментира пък Цветанов процедурата за избор на нов изтребител за армията.

Всяко едно решение, което се взема за модернизацията в която и да е държава, винаги е политическо решение накрая. Имаме самолет, който се предлага, но той има цялата конфигурация и цялото снаражение така че да помогне за въоръжението на нашата държава. В десет държави е на въоръжение Ф-16 и само в две - Грипен. Ако отидем в посока на Грипен нали знаете, че трябва да има трета страна, от която да закупим съответното снаряжение. Никой не говори в момента дали парите трябва да са повече или по-малко, а говорим за техническото снаряжение, уточни той.

Няма външнополитически натиск. В момента има сблъсък на прозрачността на решението, което взема кабинетът и едно решение, което бе взето натъмно от правителството, назначено от Румен Радев. Защо президентът и назначеното от него правителство дадоха толкова силен приоритет на това решение? Това беше служебен кабинет, допълни още той.

На въпрос дали Йорданка Фандъкова ще бъде следващият кандидат за кмет на ГЕРБ, Цветанов отговори така: Успешен кмет. Тази процедура ще стартира от 1 до 30 юни във всички структури на ГЕРБ.