След първоначалното решение за опрощаване на дълговете на вероизповеданията, днес от ГЕРБ промениха позицията си и заявиха, че няма да има амнистия на задълженията, а те ще бъдат разсрочвени. Каква е причината за това и кой има интерес от опрощаване на дълговете - разяснения даде председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му решението за промяна е взето под въздействието на политическите реакции, а не на обществения натиск и недоволство.

"Видяхме как реагират политическите сили, обществото не е в чак такава агресивност, каквато виждаме в политическите партии. Всички ние знаем каква е ситуацията в Европа, как се промени средата за сигурност и влязоха радикални течения. Точно затова направихме така, че да може действително държавата да плаща заплатите на всичките тези духовни лица. Държавата направи възможния компромис, за да може този закон да стане факт. Действително гарантираме, че тези духовни лица ще си получават заплатите, които не са от външно финансиране. За голямо съжаление, тази тема се използва за политически цели", каза той.

Цветанов даде за пример протокол от 1998 г., подписан между българската Дирекция за вероизповедания и нейния аналог в Турция. В него пише, че българската дирекция трябва да съдейства даренията да бъдат освободени от мита и всякакви други данъчни задължения, аргументира се заместникът на Бойко Борисов.

На въпроса как ще бъдат разсрочени задълженията, той заяви следното:

"От министерство на финансите искаме да ни представят план, за да може не по-късно от петък да представим своите предложения. Аз не мога да кажа колко точно дължи мюфтийството".

По думите му всичко, свързано с вероизповеданията, е част от националната сигурност и ако някой не го разбира това, е проблем на този, който се изказва неподготвен. Направихме този компромис, за да има консенсус с всички вероизповедания, които участваха в този диалог, категоричен бе той.

"Аз и Мустафа Карадайъ сме съвносители на проекта за амнистия, който направихме след разговор с министерството на финансите. Ние взехме това решение, за да може да се изпълни функцията на закона. Разговарял съм с всички политически сили с изключение на БСП. Казват, че това е тема на дебат. В крайна сметка, парламентът и пленарна зала ще решат. Ние ще внесем нашето предложение за разсрочване и ще го отстояваме. Държавата ще си събере тези милион и двеста хиляди лева, само че разсрочено", подчерта Цветанов.

Според него това е компромис в интерес на държавата и "не говорим за договорки и извиване на ръце".

Той допълни, че без опозицията вляво в парламента се работи много по-продуктивно.

"Според мен БСП би тежала много повече в парламента, защото това е нормалния парламентарен живот. Трябва да свикваме, че политическия живот на страната ще бъде многообразие от партии и искания", каза в заключение лидерът на ПГ на ГЕРБ.