Ако през 2018 г. бяхме защитили националната си сигурност, с изгонването на руски дипломат по случая "Скрипал", може би България щеше да се е откъснала още тогава от увеличаващата се руската зависимост през последните години. Това написа във Facebook председателят на партия Републиканци за България Цветан Цветанов.

Ето текста на поста му в социалната мрежа:

"Днес Корнелия Нинова припомни от парламентарната трибуна за случая "Скрипал", връщайки се към декларацията ѝ прочетена на 30 март 2018 г.:

"Искам да ви разкажа какво се случи тук тогава. След тази моя декларация г-н Цветанов, който беше председател на парламентарната група на ГЕРБ, направи след мен жестоко агресивно обръщение, тук беше луд скандал. След това мое обръщение поискахме почивка и се събрахме на председателски съвет. Аз убеждавах Борисов с аргументи за българския национален интерес какво ще последва от това. Цветанов крещеше неистово. Какво се случи накрая - влязохме в зала и обявихме, че няма да гоним руски дипломати. "България засега няма да гони руски дипломати заради случая "Скрипал", но смята, че е изразила достатъчно солидарност с Великобритания и съюзниците като е извикала посланика ни от Москва за консултации в София. Решението взето в петък от Съвета по сигурност към Министерски съвет е рядка проява на единодушие между правителството от една страна, президента и БСП от друга, които принципно застават на позицията на националния интерес". Това е историята оттогава".

Ако през 2018 г. бяхме защитили националната си сигурност, с изгонването на руски дипломат по случая "Скрипал", може би България щеше да се е откъснала още тогава от увеличаващата се руската зависимост през последните години. Днес щяхме да имаме енергийна диверсификация и енергийни проекти изградени в интерес на националната ни сигурност.

Ако Борисов беше взел правилното решение тогава, днес нямаше да се води този безсмислен спор за изгонването на 70 руски дипломати.

Да не забравяме, че България е член както на НАТО, така и на ЕС и трябва да изпълняваме ангажиментите си, за да може да се възползваме от европейската солидарност като Плана за възстановяване и устойчивост и еврофондовете - средства необходими на страната ни за развитието и модернизацията ѝ", написа Цветанов.