Протестът е демократичен способ народът да изразява своето мнение. Наблюдаваме процеса, но не се отклоняваме от управленската си програма, която е за 4-годишен управленски мандат.

Това каза в предаването "Тази сутрин" на bTV председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му зад призивите за оставка на кабинета стоят "опозицията в лицето на БСП и координираните действия с президента Радев".

"Това са факторите, които под една или друга форма провокират и натягат напрежението", категоричен беше Цветанов.

"Не бих сложил всички под един знаменател, но знам какви са указанията, дадени от страна на БСП към техните структури - пълна мобилизация за 11-ти, да не излизат кметове и знакови лица, а просто да организират хората, които да излязат и да застанат и да запречат кръстовищата в пътната артерия на страната", добави зам.-председателя на ГЕРБ.

По думите му поскъпването на горивата не зависи от правителството, а от световните пазари, а през 2013 година литър гориво е струвал повече, отколкото сега. Минималната работна заплата пък се е увеличила с 200 лева оттогава, посочи още Цветанов.

Той използва случая, за да опровергае твърдението на президента Румен Радев, който в речта си в петък посочи, че българите не карат стари коли, защото не ги е грижа за природата, а защото нямат пари за по-нови. Изказването на държавния глава беше във връзка с вдигането на данъка с до 50% върху автомобилите, произведени преди 2005 година.

"Обръщението на президента Радев не му прави чест. Желание на местната власт е да бъде коригиран този данък. В цяла Европа се ограничава дизеловото гориво и се ограничават автомобилите, които ползват това дизелово гориво. Това означава, че е момента всички автомобили, които в Западна Европа, ще отпадат като възможност да се карат, ще дойдат в България", коментира Цветанов.

По думите му коментарът на президента показвал неподготвеност, тъй като законопроектът за данъка върху старите коли бил качен за обществено обсъждане на сайта на Министерския съвет на 30 август. Самият казус пък бил поставян многократно от местната власт в продължение на пет години.

"Той или не познава законите, или е популист, или иска да тласне държавата в хаос. Защото един президент да си позволи такова невежество, това означава, че ти просто си извън реалната ситуация в страната", посочи Цветанов.

Днес председателят на Бюджетната комисия в НС Менда Стоянова ще поиска официално - през парламента, среща с държавния глава, за застраховката "Гражданска отговорност".

По думите на Цветанов, ако на срещата с Менда Стоянова президентът каже, че ще наложи вето върху текстовете, те ще бъдат оттеглени, но отговорността, за това, което ще става по-нататък, трябва да е на държавния глава.

Зам.-председателят заяви още, че в момента президентът тласка страната към предсрочни избори, за да може да назначи служебно правителство.

"Менда Стоянова ще обясни на президента какво предлагаме в парламента. Ако той наложи вето, ще се съобразим с него. За всички е ясно, че той иска да предизвика хаос, след това да направи служебен кабинет и еднолично да си взима решения. Президентът няма позиция, с която да защитава националните интереси. В Мароко трябва да се гласува пакта за емиграция на ООН. Радев искаше да отиде, защото той обича форумите. Но в момента, в който разбра къде ще отиде, изпрати вицепрезидента", коментира Цветанов.

"Много от колегите не са съгласни с решението на Корнелия Нинова и искат да се върнат в пленарната зала. Част от социалистите имат конструктивни предложения, които не можем да разгледаме заради факта, че не влизат в залата", допълни зам.-председателят на ГЕРБ.