Правителството прие Решение, с което предлага на Президента на Република България да издаде указ за прекратяване на правомощията на председателя на Държавна агенция "Технически операции" /ДАТО/ Цветан Китов и за освобождаването му от длъжност.

Това съобщиха от пресцентъра на служебния кабинет.

В мотивите се посочва, че председателят на ДАТО е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му.

Цветан Китов беше единствен сред директорите на специални служби, който запази поста си след идването на служебното правителство през май.

ДАТО е агенцията, която осъществява голяма част от подслушванията в България. Темата за незаконните подслушвания стана особено актуална и в предишния парламент, след като бяха оповестени случаи със следене на комуникациите на политици, журналисти и протестиращи срещу бившето правителство на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Специално създадена парламентарна комисия разследва тези данни и установи, че над 900 души са били подслушвани. Имената на 130 от тях са установени, но законът не позволява огласяването им.

Темата многократно бе коментирана и от вътрешния министър Бойко Рашков, който обяви, че ДАТО, заедно ДАНС са подслушвали политици.