Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева упрекна президента Румен Радев в липса на диалог с институциите и го призова да направи първата крачка, предаде БНР.

Според нея заявката на държавния глава за втори мандат няма да повлияе на парламентарните избори през април, но ще ангажира ГЕРБ да излезе със силна своя кандидатура. Коментарът на Караянчева бе направен в Кърджали по време на честване на Деня в памет на жертвите на комунизма.

Председателят на парламента каза още, че заявката на президента за нов мандат е изпреварващ ход.

"Тъй като тръгнаха слухове в пространството, че г-жа Йотова ще бъде номинирана от БСП за президент, мисля че той, по този начин иска да се застрахова и да получи подкрепата на БСП като обяви тази ранна своя заявка", заяви Караянчева.

Тя коментира и искането на държавния глава за промени в изборния закон: "По много от темите, които застъпва президентът, много дълго е дабатирано и все още не може да се намери решение. Не може да се прави политика на инат".

И за критиките към правителството и парламента: "Президентът за всичките 4 години дойде един път в парламента, за да може да нахъса протестиращите и това беше на 2 септември".