Председателят на парламента Цвета Караянчева разтълкува в посланието на президента Румен Радев в началото на новия политически сезон желанието му вероятно да направи политически проект.

"С това изявление той се определи като единствената опозиционна сила, но пък каза, че избори засега не са необходими, което значи, че той все още не е готов със своя политически проект", каза Караянчева по bTV.

"Може би подготвя политически проект след мандата си, това е негово право, но за тези 5 г., които е избран, трябва да е институция обединител на българската нация", изтъкна тя.

Според нея Радев не се справя с това да обединява нацията и трябва да поработи повече в тази посока. "Трябва да не се вслушва много в съветниците, които му пишат словата, а да говори от сърце", препоръча Караянчева.

"Очаквах да го видя в парламента и там да отправи своето послание, но той има право да го прави и по телевизията. Посланието някак си ме смути, защото като държавници трябва да си говорим по друг начин. Може да имаме лично отношение един към друг, но когато си институция, трябва да говориш по друг начин", смята Караянчева.

Подадените три министерски оставки ще бъдат обсъдени в понеделник на коалиционен съвет и може би в сряда или четвъртък другата седмица ще влязат в Народното събрание, каза още шефът на парламента. "С оставките, които бяха подадени, се пое политическата отговорност. Така се постъпва, и тримата министри са изключителни професионалисти и мъже на честта", допълни тя.

"В един момент трябва да поемеш политическата отговорност, а дали ще ти приемат оставката, това вече е тема на друг разговор - коалиционен съвет, Народното събрание, как ще гласуват парламентарните групи", категорична беше Караянчева.

На въпрос дали очаква още рокади в кабинета, тя отговори, че това е в правомощията на премиера. "Той избира министрите и съответно следи дали те се справят със задълженията си", отбеляза председателят на парламента. Според нея министрите от кабинета се справят добре, но ако министър-председателят има забележки към работата им, това е негово право.

"Не по всичко сме съгласни с предложенията на колегите от Обединени патриоти или те с нашите, нормално е да прехвърчат искри", отбеляза Караянчева. Според нея проблемът е комуникацията и може би в последните няколко месеца коалиционните съвети не са се провеждали регулярно, както би трябвало.

Председателят на парламента беше категорична, че в никакъв случай не е подложена на натиск или обаждания в работата си. "С министър-председателя се чуваме по повод на това дали ще идва в парламента или да съгласуваме определени мероприятия, но решенията, които трябва да вземам като председател на НС, ги вземам сама, без да съгласувам с никого", подчерта тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова малко прекали, като обвини цяла парламентарна група, че са убийци, и затова наложих наказание "забележка", обясни Караянчева по повод вчерашните скандали в парламента. "По този начин така се окачествяват и над 1,2 млн. български граждани, които са гласували за тази партия", подчерта тя. "Но в никакъв случай не искам някой да си помисли, че ако от партия ГЕРБ някой използва обидни квалификации, няма да бъде наказан", предупреди шефът на НС.

Повечето депутати от БСП няма да ходят в парламента - отиват при хората

"Ако БСП сега са се сетили да вървят сред народа, са закъснели", коментира Караянчева намерението на повечето депутати от левицата да не ходят в парламента, а да се срещат с хората. По думите ѝ от ГЕРБ са непрекъснато сред хората.