Много се радвам, че днес съм тук и моето посещение съвпада с избора на ресор на еврокомисар, а това е много важен и голям ресор. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на изявление в Европейския парламент, цитирана от "Фокус".

"Това е отношение към България и към г-жа Габриел персонално, защото тези два ресора са били разделени, а сега вече е мегаресор с две големи дирекции и изключително голям бюджет", добави Караянчева.

По думите й, иновациите са бъдещето.

"Иновациите, образованието, младите хора, това е едно продължение на нейния ресор и аз съм убедена, че тя ще се справи", каза още председателят на Народното събрание и пожела успех на българския еврокомисар в работата й по новия ресор.

От БСП също определиха ресора, който еврокомисар Мария Габриел получи, като "значим в рамките на общия бюджет на Евросъюза". Според левицата, обаче, в сравнение с първоначалните възможности - върховен представител по външна политика или земеделие, България е получила безспорно по-слаб ресор.

Самата Мария Габриел коментира, че новият й ресор в Европейската комисия е признание за България. 

"Много голяма и смела амбиция е в високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Това е признание за България. За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в Сектор "Цифровизация". Напомням, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко свързано с киберсигурността се финансира от програмата "Хоризонт 2020". Нейният наследник ще бъде и тя ще бъде под мое ръководство", добави още тя.

Габриел обясни още, че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата "Европа".

"Бюджетът е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след "Земеделие" и "Кохезионна политика". И ще отговарям изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност", добави още българският еврокомисар.