"Проф. Велислав Минеков лъже с тонове. Аз съм си го кръстил министър на пресконференциите и на интервютата. Това заяви пред БНР Цонко Цонев, бивш кмет на Каварна, по повод реставрацията на местността "Яйлата" и критиките, които министърът на културата отправи към реализирането на проекта. 

Този проект е към МРРБ и беше съгласуван с Министерството на културата", подчерта Цонев.

Той обясни, че вече е бил проверяван през 2006 г.

"През 2006 година ме проверява Европейската сметна палата. Нека ме провери и европрокуратурата. Те поне са хора, които няма да гледат картинки, няма да слушат хора, които ще им обясняват колко това е "кич" или "боклук"... Всичко е лесно проверимо. Документите са в общината", категоричен беше бившият кмет и се закани да заведе дело за набеждаване за престъпление.

"Осъдил съм няколко души за клевета. Очаквам и самата проверка", отбеляза Цонев.

Седмица по-рано проф. Минеков отбеляза, че в реставрацията на мястото са се използвали евтини материали и се е "играло по въображението на кмета".

Според министъра на културата на Яйлата има "бутафорията от итонг и картон - имитация на крепост". 

"Над 2 милиона евро са прихванати за това съоръжение "Яйлата", но дори и едно евро да струваше, пак щях да го дам на европейската прокуратура. Това е игра по въображението на кмета и още някой. Това е критикувано от много международни учени. Ние сме приели Виенската конвенция още 1968-1969 г., която ни препоръчва да не извършваме подобен тип бутафории. Бутафориите могат да бъдат частно явление, частен проект, но строителство върху оригинални останки е повече от кич. Това е унищожение", каза Минеков пред БНР.

Реставрацията на ранновизантийската крепост край село Камен бряг беше извършена преди седем години, когато кмет на община Каварна беше Цонко Цонев.