ДПС не иска с тези машини да се гласува повече и ще ви го кажа на чист български език - съмняваме се, че софтуерът им е манипулиран в полза на "Продължаваме промяната" и Демократична България. И затова не искаме да бъде по този начин гласуването. Да бъде смесено или по друг начин. Това заяви в "Панорама" депутатът от ДПС Йордан Цонев в отговор на въпрос от страна на съпредседателя на ДБ Христо Иванов.

Цонев се включи в предаването от дома си, тъй като заради участието му част от протестиращите срещу връщането на хартиената бюлетина дойдоха пред БНТ. Иванов пък беше в студиото.

Според депутата от ДПС, движението защитава последователно своята позиция от 2016 г., а именно - гласуване със скенер машини, тъй като по думите му при този начин на вот се елиминира субективният елемент в гласуването. "С тези машини се гласува във Венецуела и няколко секции в Брюксел, в Европа хартиената бюлетина е легитимна", заяви Цонев.

И изтъкна, че от ДПС казват, че не трябва да има гласуване само с хартия без машина, а също трябва да има броене, което да валидира резултата от машината. Той призова да бъде подкрепено машинно гласуване, каквото има в САЩ, а не такова, каквото е във Венецуела.

По думите му избирателите на ДПС искат да има редовно правителство, както и избирателите на доста от другите партии. Изтъкна, че кризите в страната могат да бъдат решени само с решаването на политическата криза.

Когато има редовно правителство, зад него стои мнозинство, което носи отговорност за мерките. За да има решаване на проблемите, което очакват хората и бизнеса, трябва да има политически сили, които да носят отговорност за решенията, заяви Цонев.

Той влезе в размяна на реплики и с Даниел Лорер, който също беше гост в предаването, като каза, че когато е било взето решението за машинно гласуване, от ДПС са били против и не са го подкрепили, тъй като го определят като порочно с точно тези машини.