Директорът на служба "Военна информация" може да е военнослужещ с висше военно звание или цивилно лице, реши парламентът, като гласува на второ четене промени в Закона за военното разузнаване.

Предложението се внася в Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Досега директор на службата можеше да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Според вносителите по този начин ще може да се реализира в цялост изискването, предвидено в разпоредбата от закона, а именно за директор да могат да се назначават лица с професионален стаж в системата за защита на националната сигурност, а не само от въоръжените сили. Този подход дава възможност за поефективно използване на наличния кадрови потенциал. 

Когато директорът на службата навърши пределната възраст за съответното военно звание, се освобождава от военна служба и продължава да изпълнява длъжността си до изтичане на срока, за който е назначен.

Стига с тези поправки за определени хора, бъдете принципни, заяви Николай Цонков от БСП.

Милен Михов от "Обединени патриоти" обясни, че процедурата, по която става назначението, елиминира тази теза. Кой може да твърди, че министърът на отбраната ще предложи точно един човек за този пост и той ще бъде утвърден от МС, от президента с указ, ако не отговаря на всички изисквания, на които трябва да отговаря ръководителят на военното разузнаване, коментира той.