От Централната избирателна комисия предлагат да отпадне забраната - екзитполовете да се съобщават от медиите в деня на изборите. Това обяви пред БНТ говорителят на комисията Александър Андреев.

По думите му много медии, по време на избори, не спазват законодателството и обявяват изборни резултати в сайтовете си или пък в социалните мрежи, нещо, което обществената медия спазва стриктно.

"Тази забрана реално не се спазва от други. В тази връзка ЦИК установява нарушенията. Налагат се глоби, но в крайна сметка тези резултати се обявяват в социалните мрежи. Това поставя в дискриминационно положение останалите медии. И в тази връзка ние правим препоръката - законодателят да преразгледа тази забрана, а ако остане, са нужни допълнителни уточнения", посочи Андреев.

Според Изборния кодекс е забранено да се публикуват социологически проучвания и данни от екзитпол от деня за размисъл до края на изборния ден. При първо нарушение санкцията е между 2000 и 5000 лева, а при повторно - от 5000 до 10 000 лв.