"Няма забавяне в чужбина, няма забавяне и за обявяване на резултатите, тъй като в момента, в който сме готови да обявим резултата от гласуването, те ще бъдат публикувани като сто процента". Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева пред БНТ, след като по-рано на брифинг ГЕРБ поиска оставката на Комисията заради забавяне на резултатите.

"За да стане това обаче, трябва да бъде извършено повторно въвеждане в ЦИК на всички секционни протоколи. За целта трябва още две районни избирателни комисии да дойдат и да предадат резултатите в ЦИК. При сравняване на базата данни на въведените протоколи в ЦИК в страната и в ЦИК извън страната, и повторното въвеждане в ЦИК, ако има някакви неточности и очевидни фактически грешки ЦИК взема решение по всеки един протокол поотделно, установява каква е базата данни и едва тогава сме готови да обявим резултата и да качим 100% обработени данни", обясни Матева.

По думите ѝ ЦИК се е справила така, както са се справяли в годините назад и така както са се справяли други техну колеги от ЦИК, защото вчера към 17:50 ч. са били обработен всички комисии, а те са близо 800.

"Разбирам, че на някои места се е наложило да чакат колегите, но в крайна сметка, за да пристигнат документите, те минават през един защитен канал, като в ЦИК се създава временен пункт, в който работят служители на ДАНС, които предават документите, разпечатват ги отиват в информационно обслужване", допълни Матева.

Тя заяви, че не може да коментира искането за оставка.

"Днес сме втори ден след изборите. По закон трябва 4 дни след изборния ден да бъдат обявени резултатите, никога досега не е имало толкова бърза обработка на резултати", каза тя.

От ЦИК уверяват, че ще обявят официалните резултати в срок, а с тях и мандатите за следващия парламент.

Малко по-рано ГЕРБ обяви, че вотът в чужбина е опорочен и поискаха оставката на ЦИК. 

"ЦИК влезе в черна дупка. В прословутата 441 секция ние не знаем как е приключил изборният ден. Има и такива секции, които не са получили контролни разписки", казаха от партията и подчертаха, че "ай-голямата изборна измама е било това, което се е случило в чужбина".

А Тома Биков заяви, че "този състав на ЦИК в голямата си част е крайно некомпетентен и безотговорен".