Централната избирателна комисия (ЦИК) е задължена да въведе машинното гласуване в срок от половин година, това е постановил Софийският административен съд в решение по делото, което бившите депутати и настоящи членове на "Демократична България" Мартин Димитров и Петър Славов заведоха срещу изборната администрация, съобщи Mediapool.

ЦИК трябва да осигури машини за алтернатива на аналоговия хартиен вот във всяка секция, както постановява Изборният кодекс. Това трябва да стане до февруари догодина - няколко месеца преди евроизборите. Според действащия закон във всички избирателни секции в страната трябва да има опция човек да подаде гласа си през устройство, а не само чрез стандартните хартиени бюлетини.

Това трябваше да е факт още за последните парламентарни избори на 26 март 2017 година, като преди това ЦИК и институциите изчерпаха законовите си възможности за тестове по темата. На президентския вот в края на 2016 година такова гласуване имаше в 500 секции и това беше последната възможност за отлагане на пълното му въвеждане, прието в Изборния кодекс през 2014 г.

Преди парламентарния вот миналата година и Върховният административен съд се произнесе, че машинно гласуване трябва да има във всички секции. Такова обаче нямаше - на ЦИК и на правителството не им стигнаха време и ресурс да го организират. Обществената поръчка за осигуряване на машините се провали, въпреки допълнително предвидените пари за машини, а обяснението беше, че "ако изборите бяха след 2 години, можело и да има машинен вот". 

Съдът обаче задължава изборната администрация до февруари 2019 година условията за машинно гласуване да са въведени. Ако парламентът не промени изборния кодекс, това означава, че евроизборите ще се провеждат задължително и с машинно гласуване.

Пред информационния сайт от ЦИК са заявили, че ще обжалват решението. Единият от аргументите на комисията ще е, че е съдена по реда на Административно процесуалния кодекс, а дейността ѝ се подчинява на Изборния кодекс. Другият - че не може да въведе гласуването, без да е обявена обществена поръчка за машините. Това бе и един от аргументите на експертите, които бяха представени в съда.