Централната избирателна комисия е отказала регистрацията на шест партии, съобщи пред журналисти днес Таня Цанева, член и говорител на ЦИК. Проверката на подписките на няколко политически сили продължава.

Причината за отказа е, защото не са изпълнени условията на Изборния кодекс, включително липсата или непълнота на документи. Нерегистрираните партии имат право да обжалват пред Върховния административен съд.

С отказ за регистрация са партия "България на труда и разума"; партия "Национално движение за стабилност и възход" /НДСВ/, партия "Бригада", партия " Движение напред България", партия "Съюз за отечеството" и партия "Средна европейска класа", каза Таня Цанева

Към момента в ЦИК са постъпили 24 жалби и сигнали, свързани с подготовката на изборите, които вече са внесени във ВАС. Основно жалбите са от партия "Атака".

ЦИК днес ще има среща с вицепремиера Марияна Николова, която ще отговоря за изборния процес и за подготовката за машинно гласуване. В разговора ще участват представили на одитиращи машините институции, на МВР, ДАНС , "Информационно обслужване" и други. На срещата ще бъдат обсъдени всички т. нар. "висящи въпроси", свързани с машинното гласуване. Тя ще е и с опознавателен характер, защото ние досега не сме работили с Марияна Николова и нейните сътрудници, посочи Димитър Димитров, член и говорител на ЦИК.

Централната избирателна комисия все още не приела машините и за тях отговаря доставчикът "Сиела Норма". Ние ще имаме пълни права над тези машини след изборите, едва когото те станат собственост на някоя държана институция, добави Димитров.

Българите в чужбина са подали 34 230 онлайн заявления за гласуване в чужбина.

Към момента ЦИК няма решение за реда на ваксинация на членовете на секционните избирателни комисии, очаква се това да стане до края на седмицата.

Движението на Мая Манолова е регистрирано в коалиция с име "Изправи се! Мутри вън!" с решение от 11 февруари, каза Димитър Димитров в отговор на журналистически въпрос.