"Обединените патриоти засега пропиляват шанса си да наберат скорост от това, че са в управлението. В момента изпускат руля. Това е възможност, за която ще съжаляват", коментира в предаването "Преди всички" по БНР Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд".

"Обединените патриоти - и в лицето най-вече лично на Валери Симеонов - провалиха един съществен социален проблем да бъде изгладен чрез институционални и политически мерки, което правителството беше предприело. Дори да няма конкретна промяна сега, т.е. Валери Симеонов да остане вицепремиер, макар и не с този ресор конкретно, легитимността на този човек е нарушена", изказа мнение той.

Политологът подчерта, че "малкият партньор" в управлението забравя, че също има политическа отговорност. Според него Борисов контролира нещата:

"Когато управляваш в коалиция, трябва да спазваш и някакви баланси. Ти не си авторитар, който може просто да мести пешките. Избирателите на "малкия партньор", колкото и да са по-малко, все пак стоят някакви хора. Когато към лидерите на патриотите се подхожда като към пешки, това няма как да не доведе до нарушаване на легитимността на тези лидери. Това е крехък баланс, който се следи и пази по някакъв начин".