Служебният министър на транспорта Георги Тодоров е подписал заповеди за освобождаване от постовете на Григори Григоров - председател на Борда на директорите на БДЖ и изпълнителния директор на компанията Никола Василев, научи Dir.bg от свои източници в националния жп превозвач.

Поредните уволнения от служебното правителство стават факт, след като в БДЖ са установени редица нарушения. Едно от най-фрапиращите е сключването на договор за ремонт на 15 вагона с частния жп завод в Дряново без БДЖ да обяви процедура по Закона за обществените поръчки. 

Договорът е на стойност над 30 милиона лева с ДДС, което означава, че стойността за ремонт на един вагон с ДДС излиза над 2 милиона лева. Вагоните са произведени в средата на 80-те в същия завод в Дряново, когато той е бил държавна собственост. Към момента обаче предприятието няма авторски права върху вагоните, което означава, че реновирането им може да бъде извършено и от друг вагоноремонтен завод. Освен това за парите, които се плащат за ремонта на един вагон може да бъде купен чисто нов с по-добри параметри.

Друг скандален договор, подписан от ръководството на БДЖ дни преди служебното правителство да бъде назначено от президента Румен Радев, е за охрана на обекти на националния жп превозвач в цялата страна с частна пловдивска фирма, въпреки че държавната компания има собствено звено за охрана. Договорът също е на стойност близо 30 милиона лева за срок от 5 години.

Инж. Никола Василев бе назначен за изпълнителен директор на БДЖ в средата на декември 2018 г. На същата дата със заповед на тогавашния министър на транспорта Росен Желязков, Григори Григоров бе определен за председател на Съвета на директорите.