Американският президент Доналд Тръмп, традиционен критик на мултилатерализма, и френският му колега Еманюел Макрон, който желае да възстанови състоятелността на формата Г-7, днес демонстрираха единомислие, приветствайки всички аспекти на напредъка, постигнат на срещата на високо равнище в Биариц, предаде Франс прес.

"Бяха два дни и половина на страхотно единство", заяви президентът на САЩ, преди да благодари на своя френски колега, който беше домакин на форума.

При предишната среща на Г-7 в Канада през 2018 г. Тръмп написа туит, с който отхвърли заключителната декларация на форума, припомня АФП.

Макрон, който преди срещата в Биариц заяви, че иска да поднови модела на Г-7, за да не се позволи да стане безполезен, беше доволен от доброто разбирателство с Тръмп, който предварително представляваше заплаха за провал на срещата. "По времето на тази среща на Г-7 успяхме да намерим нови точки на сближаване", каза френският държавен глава.

Двамата лидери постигнаха общи позиции по иранската криза, търговската война, данъчното облагане на дигиталните гиганти, посочва АФП.

Снимка: АР/БТА

Макар и "плахи и несигурни" по думите на френския президент, първите ходове за преговори за ново споразумение с Иран са налице след изненадващото появяване в Биариц на иранския външен министър. Доналд Тръмп не изключи евентуална среща с иранския си колега Хасан Рухани, "ако обстоятелствата го позволяват", и добави, че страните ще работят по дългосрочен договор, който да не позволи на Иран производството на ядрено оръжие, наричайки "смешно" предишното споразумение.

Плаха надежда на фона на търговската война даде и изявлението на президента на САЩ, че преговорите с Китай могат да продължат. Той се показа по-сговорчив и за търговските споразумения с Европа.

"Европейският съюз е много силна група, не е лесно да се работи с тях, но сме близо до търговско споразумение. Мисля, че ще можем да го постигнем без да се налагат мита върху вноса на автомобили и авточасти", каза Тръмп.

Снимка: АР/БТА

Американският президент обяви днес, след края на форума на Г-7, че може да покани руския президент Владимир Путин на следващата среща на групата, която трябва да се проведе догодина в САЩ, въпреки че Русия беше изключена от този формат през 2014 г.

"Много добро" по думите на Еманюел Макрон е споразумението за прословутата френска такса върху интернет гигантите - ябълката на раздора между Париж и Вашингтон. Страните приемат да преговарят за международна такса от 2020 г., след което Франция да отмени своята.

Снимка: АР/БТА

"Със сигурност бих могъл да го поканя", заяви Тръмп, но уточни, че не знае дали Путин, който е "горд човек", би приел поканата. Американският президент каза, че "би било много трудно за Путин" да дойде като гост в клуб, на който преди е бил член, предаде ДПА.

В отговор на въпрос за климатичните промени, американският държавен глава каза, че богатството на САЩ е основано на енергията и той няма да излага това на опасност заради фантазии.

"Мисля, че САЩ имат огромно богатство. Това богатство е под краката ни. Аз вдъхнах живот на това богатство. Ние сме номер едно в производството на енергия в света и скоро ще сме далеч най-добрите", каза Тръмп пред журналисти, запитан за възгледите му за климатичните промени.

"Не смятам да пропилея това богатство, не смятам да го загубя заради фантазии, които честно казано не вършат добра работа", добави Тръмп и посочи, че той самият е природозащитник и иска най-чистите въздух и вода на Земята, предаде Ройтерс.

Президентът на САЩ обаче пропусна обсъжданията за климатичните промени днес на лидерската среща на Г-7 във Франция.  Предвидено беше той да участва в днешното заседание за климата, биоразнообразието и океаните, но в началото, докато на репортерите бе позволено да бъдат в залата, столът му остана празен.

Макрон обясни, че Тръмп е бил зает с двустранни срещи, и добави, че президентът на САЩ е подкрепил усилията на лидерите за справяне с пожарите в Амазония. Преди това лидерите се съгласиха да предоставят 20 милиона долара помощ за борба с огнената стихия.

Френският президент обяви още днес, че през септември ще има среща на високо равнище с участието на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, за да се постигне напредък към мир в Украйна, предаде АФП.

"Назрели са условия за полезна среща на върха", каза Макрон в края на форума на Г-7. Той уточни, че датата ще бъде определена с германския канцлер Ангела Меркел, руския държавен глава Владимир Путин и новия украински президент Володимир Зеленски.

Макрон обаче посочи, че лидерите, участвали на срещата в Биариц, не са постигнали консенсус за това Русия да бъде поканена на следващата среща на Г-7, предаде Ройтерс.

Снимка: АР/БТА

Драконовските мерки за сигурност по време на срещата, които изнервиха жителите и туристите на Биариц, ограничиха до минимум и протестите на антиглобалистите срещу Г-7.

Снимка: АР/БТА

Емблематичната снимка

Една снимка стана емблематична за тази годишна среща на Г-7, защото привлече вниманието в социалните мрежи и провокира въображението на потребителите.

Снимка: Twitter

Фотосът е публикуван в "Туитър" от френските домакини на срещата с текст "Време е за действие" и според журналисти, присъствали на място, е направен не с дрон, а с фотоапарат, закачен на тавана на залата. Сравнение с крал Артур и рицарите на кръглата маса, лидерите играят на бутилка, "Дух на растежа, ако си тук, появи се" - това са част от коментарите в мрежата. Някои не са пропуснали и факта, че само Доналд Тръмп не е сложил ръцете си на масата и гадаят дали крие нещо или пък играе на някаква игра.

"Това беше пестелива среща"

След края на тридневната среща на Г-7 президентът на Франция обяви, че тя е една от най-нискобюджетните срещи на високо равнище, провеждани досега.  За осъществяване на форума в курортния град Биариц са похарчени 21 милиона евро. Това е значително по-малко от стойността на миналогодишната среща в Канада, както и с 10 милиона евро по-евтино от предишната среща на Г-7 във Франция през 2011 г. Затова Макрон заключи: "това беше пестелива среща", предаде Асошиейтед прес.