“Стига мизерия, искаме европейски пенсии“ гласи плакат издигнат на трибуната пред бившия партиен дом, където се събраха протестиращите, предаде БНР.  Без да затрудняват движението пред Министерски съвет те разпънаха  един голям трикольор. За охраната на протеста пристигнаха 15-ина полицаи.

Протестиращите са представители на пенсионерски организации, а целта им е да изразят недоволството си от водената социална политика. Те са недоволни освен от минималните коледни добавки за тази година, но и настояват минималната пенсия, която е 136 лева, да се изравни с минималната заплата от 240 лева.

Според пенсионерите всичко, което е под минималната работна заплата, не е пенсия, а е социална помощ, затова те искат премахването на точковата система и изравняване на минималната пенсия с минималната работна заплата, предаде "Фокус".

Пенсионерите негодуват и срещу поредното увеличение с 2 лв. на картите за градския транспорт от 6 лв. на 8 лв. в София. Според тях е абсурдно всеки месец пенсионерите да трябва да си актуализират картите.

Възрастните хора заявиха, че ще искат среща и с омбудсмана Гиньо Ганев, от когото да потърсят подкрепа за исканията си.

Минималната работна заплата в България трябва да се вдигне най-малко три пъти и оттам нататък ще се вдигнат и пенсиите, коментира   проф. Лозан Стоименов – председател на Движение „Народен юмрук”, което защитава правата на пенсионерите. Той заяви, че няма нищо общо с организирания днес протест на пенсионерите и бе категоричен, че не си заслужава да се протестира за сто или двеста лева, тъй като не се решават радикално проблемите.

Правителството прави всичко възможно за подобряване на пенсионната политика, каза междувременно във Варна министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА. По думите му за следващата година е предвидено 11,3% от брутния вътрешен продукт на страната да бъдат заделени за пенсии. Младенов допълни, че през следващата година за пенсии и социални осигуровки в страната ще бъдат отпуснати 43% от държавните разходи.

Хората загубиха доверието си в пенсионната система и има нужда от реформи, изтъкна Младенов. Той подчерта, че след 30 януари ще инициира широко обществено обсъждане за проблема с пенсиите с участието на депутати, медии и синдикалните организации. А след предвиденото обществено обсъждане се надява на заседание на Народното събрание да бъде намерено разрешение на проблема.

Пенсионната система не е елементарно нещо, тя е огледало на цялостната социална политика в една държава, на това какви доходи получават хората, какво е нивото на безработицата, какво е нивото на здравното осигуряване в България и при какви условия работят хората в различните предприятия. Ние сме длъжни да се погрижим за това поколение, което е след 10-20 години, изтъкна Младенов.

Социалният министър посети обществена трапезария във Варна. Той посочи, че в страната вече има разкрити над 120 трапезарии за бедни хора, които ще работят до края на март. На топла храна през цялата зима ще разчитат повече от 12 хиляди души. Според него този проект е по-успешен, отколкото да се изпратят 500 пенсионери на море, а другите 2 млн. да си стоят в къщи.