Това съобщи социалният министър Тотю Младенов по време на церемонията за награждаването на работодател на годината, предаде Стандарт нюз.

Процедурата по раздаването на ваучерите тръгва на 19 декември и за нея освен хората без работа, ще могат да кандидатстват и служители, които искат да повишат квалификацията си, поясни Младенов.

До края на годината ще издължим всички средства по социални програми и социалните помощи, каза още социалният министър, цитиран от БТА.


Той връчи на официална церемония наградите на Агенцията по заетостта "Работодател на годината". Бяха отличени 25 работодатели и 6 обучаващи институции в общо 8 категории, както и раздадени специални награди на пет организации, наели на работа хора с увреждания.

И тази година на церемонията се връчи „кристален плакет“ - символ за позитивно отношение към хората с увреждания. На пръво място в тази категория бе отличен "Speednet.bg–ООД–София". В катерогията "Работодател, обявил най-много несубсидирани работни места" бе отличен к.к. Албена. За първи път тази година бяха наградени работодатели, участвали в оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, предаде БГНЕС.

Трябва да показваме и добрите практики, защото не са малко работодателите в страната, които са социално отговорни, изтъкна Тотю Младенов. В "Стомана Перник" въпреки загубите, които търпят, не съкращават хора и дават социални придобивки, даде пример министърът.

Той  призова работодателите да се възползват максимално от възможностите на оперативна програма "Човешки ресурси" и припомни, че през 2009 година над 93 000 лица са били ангажирани в различни програми по заетостта на социалното министерство.

Задълженията на социалното министерство към "Красива България" са около 30 млн.лв., а към Социално-инвестиционния фонд - още около 12 млн.лв., тези данни са подадени в Министерството на финансите и се надявам да се намери възможност до февруари да се разплатим на бизнеса и на общините, каза още Тотю Младенов.