Това каза изпълнителният директор на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова, която коментира станала в Русе трудова злополука в обект, на който се извършват строително-ремонтни работи, предаде „Фокус”.
"Финансово-икономическите проблеми в страната направиха така, че голяма част от работодателите си освободиха работниците. Сега, когато имат възможността да продължат работата по извършваната от тях строителна дейност, работодателите не винаги могат да си върнат работниците и започват да ги събират от където могат”, коментира Михайлова. По думите й това се дължи и на факта, че работодателите не могат да им платят толкова, колкото са им плащали преди и наемат по-ниско платени работници.
17-годишно момиче губи част от пръстите на ръката си още през първия час от започване на работа през ваканцията. Ръката е премазана в машината на фурната, където госпожицата решава да припечели нещо за джобни пари. Осемнадесетгодишен стажант - механик, загива 4 дни, след като е обхванат от пламъци, докато помага на началника си да изхвърлят в резервоар за отпадъци смес от бензин и нафта, когато бензинът експлодирал. Това са само два от примерите, с които организаторите на конференция стреснаха присъстващия социален министър Тотю Младенов, шефката на ГИТ Румяна Михайлова, представители на синдикати и работодателски организации, предаде КРОСС. Според единната Европейска статистика, която уви важи и за България, процентът на злополуки при младите хора на възраст 18-24 години, е с 50 процента по-висок отколкото за останалите възрастови групи работници.
За периода от 2000 г. до 2007 г. броят на трудовите злополуки довели до смърт е 914, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. По данни на информационната система на НСИ се отчита устойчива тенденция за намаляване за анализирания период на броя на трудовите злополуки с около 44,4 на сто, посочи министърът по време на национална конференция за "Здравословни работни места.
Оценка на риска на работното място", предаде БТА. За същия период от 7 години има регистрирани  близо 33 000 трудови злополуки, довели до временна нетрудоспособност.
Главна инспекция на труда е констатирала, че над 87 от предприятията изпълняват основните изисквания по Закона за безопасни условия на труд, каза още министърът. Той изтъкна, че сред новите предизвикателства, които възникват в процеса на труда са икономическите, социалните и финансовите промени, големия брой малки и средни предприятия, в които често липсват необходимите познания за безопасен труд, както и неефективните системи за мониторинг и оценка на риска в предприятията. Българското правителство има за приоритет осигуряването на такава работна среда, която да стимулира хората и да осигури личната им удовлетвореност от изкършването на работата, подчерта Младенов, цитиран от БГНЕС.
 Председателят на БТПП Цветан Симеонов препоръча да има по-стриктен ред в работата с болничните, защото често пъти се открива, че те не са издадени по нормалния ред. Друго предложение на бизнеса е да се разработи с подкрепата на социалното министерство софтуер за електронно здравно досие на национално равнище, който да е достъпен от всички.