Огромен скандал избухна след вчерашната реч в Европарламента на депутата от ЕНП/ "Демократична България" Радан Кънев, който призова ЕС да се намеси заради ниския процент ваксинирани срещу коронавируса в България . Днес зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов публикува новината в "Туитър" с коментар: "Боклук!".

Самият Кънев също реагира на статуса на Йорданов: "Острите, дори груби, негативни рекации срещу позицията ми не са неочаквани. Моята работа обаче не е да се харесвам на всеки (дори и на зам. председателя на доскоро най-голямата партия), а да бъда полезен, доколкото мога. У нас умират хора - наши близки, роднини, колеги, съседи. Умират, защото са неваксинирани. Жертви на безотговорна пропаганда и страхлив популизъм. И аз ще продължа да правя каквото е по силите ми, процентът ваксинирани и защитени хора да се увеличи", написа евродепутатът в социалните мрежи.

Йорданов пък побърза да уточни под поста си, че не е визирал личността на Кънев с израза "Боклук", а неговите думи вчера в европармамента. "Пояснявам, за да няма спекулации. Казаното е боклук!", написа впоследствие заместник-председателя на ИТН.

Вчера следобед евродепутатът от ЕНП/ "Демократична България" поиска от пленарната зала на Европарламента Европейският съюз да се намеси заради ниския процент ваксинирани срещу коронавируса в България. "Това заплашва здравето на гражданите на страната, както и на останалите извън нейните граници", заяви Кънев. "Второ правителство и трети парламент в България се провалят в организацията на ваксинационна кампания, в пресичането на антинаучната пропаганда, която ни доведе до позорния резултат от около 20% ваксинирани при 70 средно за Съюза. Така че отговорът е, че правомощията на Европа стигат дотам, докъдето е нужно, ако националните правителства се провалят да защитят нашите граждани", каза още той.