За придобиването на "Топлофикация" от общината гласуваха съветниците от ГЕРБ, СДС, БСП, "Атака", а против бяха от ДСБ, НДСВ, както и съветникът от БСП Георги Кадиев.
Преди това съветниците отхвърлиха предложението на Кадиев за отлагане на решението до получаването на анализ за състоянието на дружеството.

В началото на май Министерският съвет реши безвъзмездно да бъдат прехвърлени в полза на Столична община притежаваните от държавата акции от капитала на „Топлофикация София” ЕАД. Предложението бе акциите да бъдат прехвърлени с всички активи и пасиви на дружеството, след приемане на съответното решение от Столичния общински съвет.

Столичната община притежаваше 52% от акциите
до 13 ноември 2008 г., когато след неуспешни преговори за разсрочване на задълженията на дружеството към "Булгаргаз" и заплахата от спиране на подаването на газ, общинският съвет гласува прехвърлянето на акциите на държавата в лицето на тогавашното Министерството на икономиката и енергетиката.

До решението на СОС се стигна след час и половина дебати, по време на които стана ясно, че "Топлофикация" е със задължения от над 510 млн. лева.
Кметът Йорданка Фандъкова каза, че въпросът е един от най-сериозните в града. По думите й има правителствената подкрепа за желаната от общината промяна в нормативните актове, вече е променена формулата за цената на топлинната енергия, а освен това има споразумение за разсрочването на задълженията към "Булгаргаз".

Георги Кадиев отбеляза, че загубата на "Топлофикация-София" за тази година ще бъде 38 млн. лв. По думите му цените на парното не могат да се приближат до нормалните, защото това ще означава 24% увеличение. Според Кадиев общината не може да си позволи такова дружество заради огромните задължения.

СОС одобри и споразумение за замяна на терена на градинката до Руската църква срещу дяловете на общината в "Централни хали". "За" гласуваха 33 общински съветници от ДСБ и ГЕРБ, против бяха от БСП, СДС, "Атака" и НДСВ.
Със споразумението се уреждат отношенията между Столичната община, "Ащром Б. В.", "Абротеа интернешънъл" АД, "Ащром Лимитед" и "Централни хали" АД. Общината ще продаде на "Ащром лимитед" своите 25% от акциите в "Централни хали" срещу 6 240 000 лв., като заедно с това ще купи 1 305,8 кв. м от "Абротеа интернешънъл" - терен, който се намира непосредството до Руската църква на бул. "Цар Освободител" и ул. "Г. С. Раковски" срещу 5 592 000 лв.

По време на дебатите преди гласуването общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев заяви, че в споразумението относно размяната на дяловете срещу терена на градинката на Руската църква е подценена цената на общинския дял.

На терена до църквата преди време трябваше да се строи бизнес център.