Промени в ръководството и устава на ГЕРБ, изтъкване на евроатлантическа насоченост и признание за "недопустими грешки" белязаха днешното Национално събрание на партията, което заради пандемичната обстановка се проведе онлайн.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов бяха освободени като заместник-председатели на партията по предложение на лидера на партията Бойко Борисов. На тяхно място застават вицепрезидентът в оставка Томислав Дончев и Даниел Митов, който бе номинацията на ГЕРБ за премиер.

Фандъкова и Николов остават членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Борисов представи това не като "сваляне на доверие", а като възможност да помагат по-активно на съпартийците си и "да сме пак заедно".

"На предишното заседание освободихме Цветанов. Изобщо не е такава хипотезата с мета на София и Бургас. За времето, за което те управляват тези градове, направиха в пъти. Направиха толкова много, че няма да ми стигне времето да изброя всичко. Каква ми е логиката? Предстоят два много тежки месеца срещу много пари, изправени срещу нас. Парите на олигархията. Направих недопустими грешки, които се отчитат като успехи от евроатлантическите ни партньори", каза Борисов при обявяването на мотивите си за тази промяна.

И добави: "Не отива на заместник-председателя Фандъкова да отиде до Добрич или Сливен. Същото важи и за Митко Николов. Трябваше да го пращам във Видин, Ямбол, а това време той отсъства от работата си. Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Точно обратното, обичаме ги, уважаваме ги. Искам да им оставя тези три години да работят повече за градовете си", аргументира предложението си Борисов.

За Томислав Дончев и Даниел Митов, които са новите заместник-председатели на ГЕРБ, премиерът в оставка каза:

"Със сигурност има още много достойни хора, но с този избор ясно ГЕРБ заема мястото си в център-дясно като евроатлантическа партия. Това е много важно в момента и нашите партньори гледат и слушат. Една демократична Европа работи на този принцип - на големите семейства. С това си предложение искам да дам много ясен знак накъде върви партията, на кои хора искаме да приличаме и към какво се стремим".

Самият Митов засегна президента, като каза, че "се опитва да играе мошеническа игра на тук има, тук няма с геополитическите позиции на България".

По думите му на среща вчера във формат Б-9 в Букурещ - регионален формат, в който държавите-членки на НАТО от източния фланг обсъждат геополитическите предизвикателства и предизвикателствата пред сигурността на държавите-членки на НАТО от източния фланг, е участвал и българският президент Румен Радев. На срещата е била приета декларация, която "осъжда руските агресивни действия и военно присъствие в близост до границите на НАТО, включително в района на Черно море". Според Митов обаче от президентството сме видели само прессъобщение, "което изобщо не съдържа духа и сърцето на тази декларация".

"Декларацията осъжда саботажа на територията на Алианса, което става очевидно от експлозиите на складове с амуниции през 2014 г. на територията на Чешката република. Изразява се и загриженост относно разкритията за подобен модел на поведение на територията на България. Питам защо българският президент крие тази информация", бяха думите на Митов.

Другият заместник-председател - Томислав Дончев, благодари за доверието и в по-умерен тон каза: "Както всеки човек всеки ден трябва да се учи на нещо ново, с политическите субекти е същото. Това не означава, че вчера сме били лоши, решенията ни - грешни. Светът е динамичен, обществените очаквания се променят и трябва да сме на висотата им. ГЕРБ трябва да остане политическата сила, която да мисли за цялото общество, а не за различни групи поотделно. Трябва да сме политическата сила, която да положи усилия в идните месеци да върне разговора на ниво политическа прагматика. Да балансираш между сложните интереси на различните групи, да правиш бюджет, а не с крясъци. От тук нататък нашата задача е да сме по-добри от себе си".

Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев пък вече не са членове на Изпълнителната комисия. Самата Стоянова не присъства на форума, тъй като по думите на Борисов е на погребение на своя братовчедка.

"Една лоша дума не мога да кажа за него", подчерта Борисов за Велчев, като обясни, че той остава в партията, за да работи "ГЕРБ да има обновление". За Пламен Нунев, който бе председател на вътрешната комисия към парламента, партийният лидер коментира, че Русе се е превърнал в прекрасен град, но все пак ГЕРБ са загубили последните парламентарни избори. За Менда Стоянова думите му бяха: "Тя бе един от темелите на финансите. И продължава да работи за партията. На нейно място ще влязат нови хора".

В началото на форума бе променен и съставът на контролната комисия, като от нея бяха освободени като членове Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Даниела Савеклиева и Андрей Новаков.

Друг акцент от днешния форум е признанието на Борисов за "недопустими грешки", които обаче по думите му се отчитат като успехи пред евроатлантическите партньори". Той обаче не уточни кои са били грешките, а наблегна на успехите досега и приоритетите оттук нататък.

"Трябва да се опитаме да намерим път към идеологическите партньори, ако народът ни подреди пак така. Не е хубаво да сме в ситуация на крайна враждебност, обърна се той към партията си и поиска от присъстващите пълна мобилизация и добронамерено, но твърдо да защитават евроатлантическите позиции на ГЕРБ".

"Щом отново, след четири години пълен мандат, ни оставиха първа политическа сила, това дори за мен е нереално. Би трябвало основната опозиция в лицето на БСП да е победила ГЕРБ, но не е станало. Така че, хората оценяват това, което сме направили, искат сега от нас да надградим - повече дигиталност, прозрачност, фестивали, спортни събития.

Като постижение на своето правителство той отбеляза недопускането в България бъде залята от нелегални мигранти. "Не допуснахме българите да пострадат така, както цяла Европа. Не допуснахме при гръцката и световна финансова криза да пострадат нашите банки и финансови институции. Не допуснахме тоталния локдаун, както в нашите съседи и цяла Европа.

Премиерът в оставка подчерта и че, за "влизането в най-бялата институция - Банковия съюз и чакалнята за Еврозоната, финансовият министър Кирил Ананиев е участвал активно. В края на месеца сме готови заедно с Хърватия да влезем и да преминем на евро. Ще бъде грешка, ако намали следващото правителство темпа и Хърватия продължи сама. Коя държава, приела еврото е по-зле?", попита Бойко Борисов.

Според него следваща цел е "да премахнем гишето" и изтъкна обвиненята на опонентите му за "раздута администрацията".

А по-рано делегатите гласуваха и промени в устава на партията, като единодушно с 1041 гласа "за" увеличиха числеността на Изпълнителната комисия от 8 на 12 членове, от които един председател и двама заместник-председатели.

Назначават се и регионални отговорници за по-добра координация между териториалните органи на партията, а заседанията на териториалните органи вече ще могат да се провеждат онлайн.

Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева вече не са членове на Контролната комисия на ГЕРБ. Тази комисия върши ролята на партиен съд и ролята й е да проверява сигнали за злоупотреби свързан с членове на партията.

Иначе заседанието бе открито и водено от организационния секретар Цветомир Паунов. То се проведе в НДК, където освен председателя, присъстваха лично също Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова, Цвета Караянчева, Десислава Атанасова, Димитър Николов и др. С онлайн връзки се включиха представители на централите на партията от страната.