Хакери са атакували и Министерски съвет. Това разкри вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ, коментирайки актуалните теми от България и пробива в сигурността и изтеклите данни от НАП.

"Редица държавни институции бяха обект на хакерски атаки през последните дни, включително и Министерски съвет. Напълно е възможно тези атаки да се дължат на някакъв тип хакерска солидарност или ентусиазъм. Напълно е възможно да имат и други цели. Предстои да видим какви ще са последиците от изтеклите данни на НАП. Службите ще установят кой, как и защо е направил пробива", обяви Дончев.

Той коментира и борбата с африканската чума по свинете и обясни, че все още не знае дали сме изпуснали ситуацията, но тя е много тежка, защото достигна до промишления комплекс.

По думите му проблем е, че мерките, които държавата предприема, не се одобряват и възприемат от хората. "Надявам се, че няма да загубим сектор свиневъдство и щетите ще бъдат ограничени максимално. Компенсации ще има, ще направим всичко възможно да ограничим заразата", каза още Дончев.

Вицепремиерът коментира и ветото на Румен Радев за изтребителите на Ф-16, като каза, че ветото не звучи добре. "Нашата държава води преговори с друга държава. Сключва се договор и изведнъж държавният глава налага вето", каза още Дончев.

"Нямам навика да коментирам процесите в други партии. Искам да видя докъде ще стигнат процесите там, тъй като в този парламент нямам много възможности за осигуряване на мнозинство предвид конфигурациите. Кабинетът не зависи от ДПС", категоричен е той.

"Никога не може да се изключи възможността за предсрочни избори", заключи Дончев.