В този си вид българската икономика е ударила тавана, а вече сме в плен на ниските разходи. Корупцията също ерозира потенциала за растеж. Най-голямата ѝ щета идва от това, че подменя усещането за честно състезание. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на "Панорама".

Подготвяме промени в закони, наредби, минават през Народното събрание, оказва се понякога, че надолу в сложните системи нещата стоят по сложен начин. Трябват ни очите на потребителите, с тайни клиенти, коментира вицепремиерът.

Какво да се прави с администрацията

Дончев е изпратил детайлни писма до министрите с нарушенията на администрацията. Поставен е срок от един месец тези нередности да бъдат отстранени.

Уредихме непрекъсваемостта на административното обслужване, когато някой пие кафе или има обедна почивка. Това дразни хората, каза Дончев във връзка с резултатите от проверката при предоставянето на 15 услуги в 13 общински и областни администрации, извършена по метода "таен клиент". Фокусът е бил върху често предоставяни услуги като издаване на шофьорски книжки, винетни стикери, кадастрални скици и визи за проектиране. Един от "тайните клиенти" разкри след проверката, че е чакал 6 часа за подмяна на шофьорската книжка.

По думите на вицепремиера държавата има какво да свърши, особено когато говорим за наука и иновации. Да се ангажира с повече публично финансиране. Но това трябва да е обществен процес, призова Томислав Дончев.

Преди да се правят политически коментари, трябва да изчакаме КЗК и КЕВР да се произнесат по сделката за ЧЕЗ, каза Дончев по повод сделката за придобиването на българските активи на ЧЕЗ от Еврохолд България. Тогава ще дойде ред на политиците, ако има какво да се каже, отбеляза той.

Повече от пет пъти е разликата в брутния вътрешен продукт на глава от населението на отделни области на страната, а при общините тя е още по-голяма. Това каза вчера  Томислав Дончев на форум, посветен на бизнеса и развитието на регионите.

"Имайки предвид изключително сериозните вътрешно-регионални развития, това е проблем. Свръхцентрализацията е един от белезите на слабо развита държава. Нали знаете кой е другият - много строги закони, които не се спазват. Абсолютна илюзия е, че публичното финансиране изливано, наливано в по-слабо развитите райони, е панацеята и ще реши проблема. Ние не бива да правим проекти и инициативи, които ще имат нужда в следващото десетилетие отново да бъдат обект на публично финансиране, а трябва да търсим такива, които обръщат тенденциите", коментира вицепремиерът, цитиран от БНР.