БСП катализира разделението в обществото и това е опасно за България. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков днес на извънредна пресконференция на партията. Тя беше по повод на изявленията на лидери на БСП на днешния събор на Бузлуджа.


"Днес сме свидетели на тежка тирада от нападки, обиди, призиви за политическо насилие - за сваляне на управлението", каза Биков.

Според него подобно говорене разделя българското общество и прави невъзможно националното единство, за което ораторите не си дават сметка.

"Това е опасно за българското общество, не за ГЕРБ - за нас БСП е лесен противник, но избирателите ни преживяват тежко тези обиди", допълни той.

"Мисията на политиците е да създават положителна енергия в обществото, а не обратното", отбеляза Биков.

"С програмата "Визия за България" БСП предлага една обновена "Странджа - Сакар" - проект, струвал милиони, без да доведе до резултати", добави бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.

Той се аргументира, цитирайки документи на държавни институции от началото и края на 80-те години. Според единия - отчет за изпълнението на "Странджа - Сакар", в Бургаско и Хасковско много населени места имат проблеми с водата, няма месо, кино, лекари и т.н. А според другия документ около 40 на сто от работната сила от младите хора до 29 г. нямат завършено основно и средно образование.

Сборник есета от слаби автори нарече "Визия за България" депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. По думите му, няма таблици, диаграми и т.н., от които той, като икономист, да си направи изводи.

Иванов и Тодоров бяха единодушни, че неясната програма е особено неуместна предвид икономическото развитие на България - над 4 на сто ръст на БВП, който е рекорден - 100 млрд. лв., 52 млрд. лв. износ на световните пазари, ръст над 10 на сто на доходите в частния сектор.