Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пътищата за въвеждането на тол система и електронна винетка. "За" гласуваха 113 народни представители, един беше "против", а 69 се въздържаха.

Вносители на проектозакона са Александър Ненков от ГЕРБ и група народни представители.

Промените са свързани с изграждането и функциониране на смесената електронна система за събиране на таксите за ползване на платената пътна мрежа.

Леките автомобили ще бъдат с електронни винетки, на база време. Предвидена е възможност тол таксите да се заплащат по електронен път и в брой на пунктове, а електронните винетки - чрез терминали за самотаксуване или с картово плащане. Има и възможност за събиране на вземанията чрез т.нар. "карти за гориво", издавани от различни търговци, чрез които се осъществяват безкасови регистрации на разплащанията, с карти или чипове, които отчитат транзакцията.

Условията, на които следва да отговарят тези търговци, ще бъдат предварително обявени и общовалидни за всички, които желаят да сключат договор. За изпълнение на функциите по управление и контрол на системата е предвидено в агенцията да се създаде ново структурно звено - Национално тол управление.

Превозните средства над 3,5 тона ще използват тол системата на база изминатото разстояние. То ще се изчислява с монтирано в превозното средство бордово устройство, което регистрира данните за изминатото разстояние с помощта на глобална навигационна сателитна система. За превозните средства, които нямат такова устройство, законът предвижда използването на маршрутна карта.

Промените включват и въвеждането на т.нар. уикенд електронна винетка с валидност от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя.

Електронната винетка за леките автомобили ще бъде въведена от 1 януари 2019 година, а тол таксата - от 16 август 2019 година.

Шофьорите няма да лепят вече винетни стикери. Властите ще проверяват по електронен път дали винетката е платена или не, уточни Ненков. По думите му винетките ще могат да се купуват и през мобилно приложение. Той уточни, че цената на винетките няма да се увеличава.

От БСП и ДПС заявиха, че по принцип са за въвеждане на тол системата, но законопроектът не бил ясно разписан, нямал и финансова оценка. Те поискаха да има ефект от системата и върху общинските пътища. От левицата възразиха и срещу отсъствието на министъра на регионалното развити и благоустройството Николай Нанков. Той изрази своята позиция за законопроекта вчера, при представянето на докладите по него.