В събота вечерта в канадския град Едмънтън мъж блъсна с лека кола регулировчик пред футболен стадион, намушка го и избяга пеша.

Полицията арестува заподозрения няколко часа по-късно след преследване на ван, при което пострадаха и четирима пешеходци, предаде БТА.

Задържаният е на 30 години, жител на Едмънтън, познат на полицията. В автомобила, с който бе ударен полицаят, бе намерено знаме на "Ислямска държава", каза шефът на местната полиция.

Името на шофьора на вана звучи сходно с името на собственика на колата, ударила полицая. Той е откаран в болница с наранявания, които не са опасни за живота.

Не се съобщава какво е състоянието на четиримата пешеходци, които са били умишлено ударени от шофьора на вана, докато бягал от полицията.

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че федералните власти работят с местната полиция по случая и добави, че следствието продължава, но първоначалните данни сочат, че става дума за поредното престъпление от омраза.

Министърът на обществената сигурност Ралф Гудейл написа в Туитър, че канадците няма да позволят да бъдат уплашени от "терористично насилие".

Първата атака станала късно в събота до стадион, където се играел мач от канадската футболна лига. По полицейски данни бял "Шевролет Малибу" се врязал в барикада и блъснал полицай, който отхвърчал на 15-ина метра. После шофьорът излязъл, пробол полицая с нож и избягал пеша.

Няколко часа по-късно микробус на спедиторската компания "Ю-Хол" бил спрян за проверка, но водачът не се подчинил и продължил на висока скорост. При преследването микробусът умишлено се качил на тротоара, където блъснал четирима пешеходци.

Край един хотел ванът се преобърнал и водачът му бил арестуван.