Премиерът на Великобритания Тереза Мей направи телевизионно обръщение към нацията във връзка с насрочения за тази вечер вот на доверие от депутатите на Консервативната партия. Изявлението бе излъчено от телевизия Sky. Тя заяви, че ще се бори за своето място като лидер на Консервативната партия и премиер на страната.

Мей подчерта, че през цялата си политическа кариера е била вярна на принципите на Консервативната партия и не смята сега да ги нарушава. Премиерът предупреди, че ако бъде отстранена от постовете си, нейният наследник или ще отмени Брекзит, или ще отложи процедурата по излизане от ЕС за неопределено време, а това не отговаря на интересите на британския народ.

"Аз единствена съм готова да завърша делото за излизане от Европейския съюз", каза още тя. Мей отмени и предвиденото си пътуване до Ирландия, за да присъства на вота в Лондон. След изявлението си тя не отговори на въпроси на журналистите, които бяха пред резиденцията й.

Веднага след изявлението, министърът на търговията Лиъм Фокс и първият министър в кабинета на Мей - Дейвид Лидингтън, заявиха, че ще подкрепят премиерката в гласуването днес, предаде Ройтерс.

Според тях сега е напълно неподходящо време за оспорване на нейното лидерство.