Британското правителство започна "да се готви" съвсем драматично за излизането на Великобритания от ЕС без постигната сделка. Не на последно място, това означава и хвърлянето на милиарди паунди по ненужни демонстрации, както и неопределеното забавяне на жизнено нужни за страната реформи, като например, тази на социалните грижи. Но не това е въпросът сега, пише infacts.org.

Казано накратко - всичко, на което сме свидетели през последните дни, е политически блъф. Циничният спектакъл с призоваването за готовност за Брекзит без сделка има една-единствена цел. И ако не сте я разбрали досега - тя е сплашването на депутатите да гласуват за настоящата сделка на Тереза Мей с ЕС.

Реално казано, шансовете за Брекзит без сделка са пренебрежимо малки. Факт е, че огромното мнозинство от депутатите не желаят "no-deal" Брекзит и няма да го допуснат. Парламентът е суверенна институция и именно тя, а не правителството, е в позицията да реши как страната ще напусне ЕС.

Нещо повече, парламентът разполага с многобройни механизми да блокира всякакви напъни за излизането от ЕС без сделка. Това включва промяната на правителствени проектозакони и предложения, налагането на нови законови рамки и постигането на динамични мнозинства по отделните гласувания. 

Депутатите просто трябва да намерят фокусната точка на своята подкрепа и за щастие тя е пред очите им. Така нареченият втори референдум е абсолютно постижимата и логична трета алтернатива измежду сделката на Тереза Мей с Брюксел.

 

 

През последните дни твърдите брекзитъри продължават да се опитват да пробутат своята бутикова идея за "контролираната липса на сделка". Тя отдавна  бе изобличена като безнадеждна фантазия и министърът на правосъдието Дейвид Гоук дори призова "да се тегли ножа на този приказен еднорог, за да не ни губи повече времето и енергията."

 

Но ако някой все още има колебалия дали процесът наистина не може да бъде "контролиран", последните разяснения на Брюксел бяха достатъчно ясни. Максималното, което ЕС се наема да направи, за да облекчи един на напускането на Великобритания е регулирането на километричните опашки на границата, за да не прелеят в безредици, съдействието за свиването на графика на полетите, за да няма огромни забавяния и временни облекчения на финансовите пазари, за да се изчистят проблемите по тяхната нова логистика и устройване.

Тези обещания целят единствено избягването на хаоса и бедствените ситуации, но не предлагат нито един от страничните бонуси, каквито очаква домашният Брекзит лагер. 

 При варианта втори референдум има само факти, а не предположения. Съдът на ЕС наскоро потвърди, че Великобритания може лесно да оттегли уведомлението за нейното напускане на ЕС, като дори няма да й се налага да търси одобрението на останалите 27 държави-членки и така автоматично ще запази всичките си  съществуващи преференции като членка на съюза. От ЕС също потвърдиха склонността си да удължат периода до Брекзит, ако е необходимо допълнително време за организирането на втори референдум.

Размахването на досадното плашило на "no-deal" е опит да се прикрият именно тези факти. А за да си осигури достатъчно тактическо време, Тереза Мей отложи гласуването по сделката си с ЕС и избяга от парламента, за да започне новата си кампания.

Датата за парламентарното гласуване на сделката на Тереза Мей по Брекзит е  14 януари. Дотогава не ни остава нищо друго освен да чакаме и заедно с набелязаните депутати да бъдем облъчвани с отредената дневна доза "no-deal" паника.