Тепърва ще се оценяват последиците и въздействието на Брекзит, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на Конференцията на почетните консули на Република България, която се провежда вчера и днес в София.

Едва когато Брекзит се случи, едва тогава реално ще можем оценим с колко много трудности ще се сблъскаме, отбеляза Захариева и допълни, че влиянието ще се усети в почти всяка сфера. Брекзит е тежка тема и това е ситуация, от която ще загубят и ЕС, и Великобритания, коментира тя.

Надявам се все пак, въпреки че става все по-малко вероятно, че Брекзит да се случи по един подреден и контролиран начин, посочи външният министър. Великобритания трябва да остане важен съюзник, приятел и най-близък партньор на ЕС и на България, не само от гледна точка на икономиката и търговията, но и на сигурността, отбраната, образованието, заяви тя.

Захариева коментира и темата за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани и изрази подкрепата ни за тези държави по техния път към ЕС. Няма да крия, че не е лесно, предвид многото проблеми по света, част от европейските държави не са много отворени към ново разширяване, посочи тя. Днес има Съвет "Общи въпроси", на който ще се обсъжда започването на преговорите за Република Северна Македония и Албания. За съжаление моите прогнози са, че едва ли днес Съветът ще стигне до решение и може би това ще бъде оставено на лидерите, но дано да не съм лош пророк, каза външният министър.

За нас е важно нашите приятели на Балканите да бъдат демократични, богати, стабилни, сигурни, и смятаме, че един от най-големите двигатели за реформите е точно пътят към ЕС и преговорите за членство, коментира тя.

Екатерина Захариева благодари на почетните консули за дейността им и за помощта, която оказват на български граждани зад граница. Тя посочи, че България е с изключително ниска безработица и с все повече чуждестранни инвестиции, а износът ни всяка година расте.

Във форума участват 71 от общо 75 почетни консули, представляващи страната ни в 45 държави.

Целта на конференцията е да бъде направен преглед на дейността на българските почетни консули зад граница, да бъдат обменени полезен опит и практики, както и да бъдат представени актуалните тенденции във външната политика, икономиката, търговията, туризма и инвестиционните възможности на България.