Концесията в село Дивотино е важно да знаем, че е предоставена с решение на Министерския съвет от ноември 2003 година. Колегите от БСП би трябвало и сигурно са добре запознати с тази концесия, защото в правителството от 2003 година те имаха присъствие, дори имаха и вицепремиер. Така, че тези решения са вземани по това време.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на предаването "Беновска пита" по Канал 3 във връзка обвиненията на БСП и Елена Йончева за концесията в Дивотино.

Такива са фактите. Има решение на Министерския съвет от ноември 2003 година. В това решение ясно е посочена площта на концесията, в това решение ясно е посочено, че тя е за срок от 10 години с опция за удължаване плюс 15 години, там е посочено кога такъв договор ще влезе в сила и там е записано, че договорът за концесия ще влезе в сила само и единствено при приватизация на Мини "Открит Въгледобив", което към тази дата е държавно дружество. Приватизира се Мини "Открит Въгледобив", след което този договор влиза в сила от 13 август 2004 година и изтича на 14 август 2014 година, разясни министър Петкова.

120 дни преди да изтече договорът за концесия т.с февруари 2014 година от компанията са депозирали искана за удължаване на срока с още 15 години. Незабавно започва съгласувателна процедура в рамките на тогавашния министерски съвет. Това е правителството на премиера Орешарски, съгласува се, всички изразяват положително становище, с изключение на Министерство на финансите, които казват, че има задължения към февруари 2014 година в размер на малко над 4 млн.лева от несъбрани концесионни възнаграждения, след това започват разговори с компанията, така че тя да може да погаси това свое задължение. Темата се пренася и в служебното правителство, след което през ноември 2014 година след разделянето на министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на енергетиката като правоприемник трябваше да приключи процедурите, които са започнали до този момент. Влязохме незабавно в контакт с концесионера, подписан бе договор за концесия. На базата на този договор ние успяхме да съберем концесионните задължения, които бяха натрупани години наред и лихвите. Така, че оттук нататък, това което ние предприехме беше да се продължи самата процедура, обобщи Теменужка Петкова.

Подготвяме отговор до БСП и г-жа Йончева. За притесненията на БСП, че договорът е изтекъл и след това удължен, искам да кажа, че в това което успях да видя за периода от май до юли 2014 година са четири или пет решения, които Министерския съвет е взел в тази посока и няма никаква пречка това да се случи и колегите го знаят със сигурност, заключи тя.