С прокарването на промените в Закона за НСО със само 101 гласа "Има такъв народ" се връщат към тълкуването на парламентарния правилник в стил "Цвета Караянчева, Цецка Цачева и останалите от ГЕРБ". Това коментира в студиото на "Лице в лице" по bTV зам.-председателят на Народното събрание Татяна Дончева (ИБГНИ). Тя атакува и председателя на НС Ива Митева (ИТН), която в рамките на днешния ден промени на 180 градуса позицията си по казуса и, след като първоначално обяви вчерашното гласуване за невалидно, след това заяви, че законопроектът е приет на първо четене - въпреки спазвания до момента принцип да не се допуска приемане на текстове с по-малко от 121 гласа.

Дончева подчерта, че проблем е бил и първоначалният призив на Митева за прегласуване днес. По думите ѝ или се прави контестация в момента, в който има условия за такава, или се появява риск от "преиграване" на всяко спорно гласуване.

Според нея е нормално главният прокурор да се пази от НСО, като тук не трябва да се гледа личността на Иван Гешев, а институцията, която оглавява. ИТН в законопроекта си обаче снемат охраната му.

Вчерашните дебати не бяха водени от Митева, а от Росица Кирова от ГЕРБ: "Смятам за задължително председателят на НС, когато има тежки заседания, да поема ръководството и да го изкарва докрай. Не може да се изсулиш от пленарната зала и да оставиш най-неопитния зам.-председател да води заседанието".

Според Дончева ситуацията е сходна с тази след отказа на ИТН да вкарат в парламента правителство, когато тя нарече Ива Митева "болонка" заради поведението ѝ като ръководител на Народното събрание.

"Това не е никаква обида, щом вчера Тошко Йорданов я свали от председателската банка и я накара да обърне становището си когато едно решение е прието - такова унижение на ръководството на НС не съм виждала".

Тя коментира изключително скептично информациите за заплаха за убийството на Ива Митева от днес, като отбеляза, че подобно място в обществото изисква хладнокръвие: 

"Хората се делят на високи дървета, брулени от ветровете, и ниски храсти, препикавани от зайците".

С оглед очакването БСП да върнат мандата на 7 септември, Татяна Дончева определи като "разумно" още 2 седмици за Народното събрание да бъдат работни, за да може да се напредне по съдебната реформа.

Тя отбеляза, че днешното провалено заседание на правната комисия в НС носи знак в тази посока: "Отсъствието на знаковите депутати от БСП Явор Божанков и Крум Зарков показва, че БСП явно са против закриване на специализираните съдилища въпреки всички изказвания на Корнелия Нинова".

Според Дончева добър вариант е парламентарният вот да съвпадне с балотажа за президентския вот.