Това заяви лидерът на "Движение 21" и бивш депутат от БСП Татяна Дончева в интервю за Дир.бг.

- Г-жо Дончева, смятате ли, че Бойко Борисов трябва да се извини за думите си, че ако Васил Левски беше жив, и той щеше да е прескочил оградата по границата, както го призоваха от БСП? Според тях премиерът е поругал националния ни герой...

- Аз вече не знам в какво трябва да се изразява българският политически живот и в какво трябва да се изразява дейността на хората, които се занимават с политика. Всичко това са пълни смешки и обстоятелството, че даже сериозен сайт като вашия се е ангажирал да ги дискутира, вместо да ги прикани към това да посочат истински проблеми и варианти за техните решения, ми се струва също показателен.

Ние започваме да попиваме особеностите на средата, дори когато смятаме, че това е много глупаво. От всякакви подобни думи не може да следва никакво извинение. Не знам защо вместо политиците да си „набавят“ чувство за хумор - защото упражняват една много неприятна работа, която ги изпълва с негативни емоции и възприятия - те предпочитат да демонстрират пълната му липса.

Проявил Бойко Борисов чувство за хумор, който иска да го смята за уместно, който иска да го смята за неуместно, това ли е темата?! Те вместо да попитат ГЕРБ защо направихте конгрес, какво решихте на него преди да започне европредседателството, какви проблеми ще постави България, свои проблеми, не тези, които Европейската комисия й е подсказала. Какво ще им покаже България, за да ги убеди, че сме страна с богата култура и културно наследство? Вместо да се занимават с това, те се хващат за всяка своя дума. Може би защото от много отдавна няма поставени проблеми и не се говори за техните решения. Има само нападки.

- А думите на депутата от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов - че в България остават само тези, които не стават "за чеп за зеле", не бяха ли също твърде неуместни, не са ли нещо подобно на скандалната реплика на проф. Иво Христов, че "80% от населението е дебилно"?

- Само комплексирани хора могат да се засегнат от това. Нормалният човек би се замислил, би се сепнал, че това наистина е така, след като ние фабрикуваме поредица глупави решения по важни за нас в дългосрочен план въпроси. Аз лично никак не съм засегната нито от думите на Вежди Рашидов, нито от думите на Иво Христов и съвсем не смятам, че принадлежа на двайсетте процента интелигентни хора. Смятам, че принадлежа на осемдесетте процента дебили, след като в продължение на 20 години мога да обяснявам, че две плюс две е четири. Смятам, че поставянето и обясняването на този въпрос може да бъде до три пъти, ако човекът, който го поставя и обяснява е интелигентен. След като аз го поставям 20 години и той още не е разбран, значи съм неинтелигентен човек да се занимавам толкова години с това.

(Междувременно Вежди Рашидов се извини в интервю за думите си - б.р.)

- Социалистите се възмутиха и от още едно изказване на премиера, който заяви, че зад изравянето на павета от ремонтирания бул. "Дондуков" в София стои политическа атака и намекна за тях с думите "...саботажи, конспиративна дейност, това е същността на оцеляването им над 100 г". По този повод Корнелия Нинова дори го призова да си извади партийната книжка от БКП.  Трябва ли, според Вас, Борисов веднъж завинаги да спре да припомня за комунистическото минало на левицата и има ли пък тя основания да се срамува?

- Ако социалистите и всякакви други хора, не могат да намерят с какво да се занимават и си запълват времето, като взаимно си измислят теми, които нямат никаква връзка с обществените проблеми, никой не може да им бъде полезен. Аз нямам намерение да коментирам всяка една реплика, която Корнелия Нинова и Бойко Борисов са си разменили.

- Самата Вие наскоро казахте, че в сравнение с новия председател на парламента Цвета Караянчева Цецка Цачева ще ни се види Айнщайн. Това също може да прозвучи като обида, или вярвате, че в политиката трябва да се казва винаги истината, макар тя да боли?

- Обидата по българското и световно наказателно право е нещо, което трябва да бъде общоприето за обидно, а не някой да го смята за такова. Освен това да кажеш, че си по-добър от някой в някаква дейност или че някой е по-добър от теб в същата дейност не съдържа никакъв елемент на обида, а само преценка за това, на кой докъде му стигат възможностите.

Ако българската нация и българските медии не смятат, че е важно българският парламент да бъде наистина стожер на законност, допускат в него да пребивават всякакви хора, които нямат никакво отношение към законодателна дейност, нито я могат, нито я разбират, нито ще я разбера, тогава според мен няма какво повече да се каже и трябва да се отдръпнем настрани. Да правят каквото искат и както искат, след като нацията от „умни“ хора приема това за нормално, допуска това за нормално и го търпи.