Тапа от 3500 камиона има на "Капъкуле" заради проблемите с фитосанитарния контрол от българска страна, призна министърът на транспорта Николай Събев, който посети ГКПП "Капъкуле" и ГКПП "Капитан Андреево. 

"В момента има тапа от 3 500 камиона в турската част. Ежедневно пристигат 1 300 - 1 500. Идеята е в прозорец от една седмица, с по-висок капацитет на преминаване, тази вълна да бъде обрана", добави той.

Министър Събев се срещна със заместник-министъра на търговията с ресор "Митници" на Турция Туна Турагай и управителя на Одрин. След срещата той заяви, че от властите у нас ще се опитат да ускорят процеса по преминаване на камионите като целта е 2000 камиона да могат да влизат на ден през ГКПП "Капитан Андреево" и 1000 камиона през ГКПП "Лесово".

Според него са били предприети спешни мерки заради проблемите на ГКПП "Капитан Андреево". По думите му вече са командировани допълнително служители от "Гранична полиция" и Агенция "Митници".

Събев е на мнение, че зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и депутатът от ПП Константин Бачийски са свършили "великолепна работа" с преминаването на фитосанитарния контрол в държавни ръце.

Министърът обяви, че до септември се планира да има още 50% увеличение на капацитета на преминаване на транспортни средства през "Капитан Андреево".

Снимка: БТА

Днес на пункта превозвачи изненадващо блокираха движението пред ГКПП "Капитан Андреево" и поискаха среща със Събев, с който нямали диалог. Според тях няма адекватни транспортни политики, а обещанията министърът на транспорта не си изпълнявал. Недоволните създаваха затруднения пред трафика, издигаха лозунги с искане за по-бърза обработка на камионите на "Капитан Андреево" и скандираха "Оставка".

Имаме вече договорка с Агенция "Митници" да инсталираме лаборатория за фитосанитарен контрол в това помещение в съседство, отбеляза зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. По негови думи тя ще може да обслужва дори увеличения трафик за по-малко от един час на превозно средство. Срокът за пуска е 4-5 месеца, тъй като тя е въпрос на обществена поръчка, която със сигурност ще бъде обжалвана многократно, за да се спъва процеса, смята Христанов.

Той каза още, че в момента няколко транспорта на ден карат пробите в централната лаборатория на Българската агенция за безопасност на храните в София и те почти не се бавят. След анализ освен това установихме, че имаме драстично намаление на стоките, които се контролират лабораторно, подчерта Христанов.

На журналистически въпрос той отговори, че международният имидж на България само се подобрява и няма как да се влоши, защото декларативното отношение на държавата да гарантира контрола на границата е най-силната гаранция.

Точно в 14:00 часа днес превозвачите, които излязоха на протест пред ГКПП "Капитан Андреево", прекратиха проявата на недоволство. Според тях транспортният министър се е скрил. Те обещават, че ще продължат с протестите си.